Dietologas
Susijusios profesijos
Profesijos aprašymas
Profesijos tikslas(-ai): | organizuoti, planuoti ir kontroliuoti maisto paruošimą ir maisto tvarkymą ir / ar dietinį gydymą. |
Svarbiausios (ne daugiau kaip 10) profesijos veiklos sritys: | - dietinio gydymo organizavimas ir planavimas;
- pacientų, jų šeimos narių, sveikatos priežiūros ir kitų sričių specialistų konsultavimas mitybos klausimais;
- individualių maitinimosi rekomendacijų rengimas, tinkamo valgiaraščio sudarymas (maisto produktų pagal jų maistinę medžiagų sudėtį skirstymas, numatymas, kada ir kokie maisto produktai turėtų būti vartojami ir t.t.);
- maitinimosi korekcijų planavimas (reguliuojamas maitinimosi režimas, numatoma, kokių produktų kokiu metų bei dienos laiku reikėtų valgyti daugiau / mažiau, kokių reikėtų vengti ir t.t.);
- gyvenimo būdo, elgsenos pokyčių bei tinkamiausio fizinio aktyvumo planavimas;
- bendradarbiavimas su kitų sričių specialistais;
- vadovavimas gydytojo dietologo padėjėjams;
- profesinės kvalifikacijos tobulinimas dalyvaujant mokslinėje ar pedagoginėje veikloje.
|
Potencialūs darbdaviai | Valstybinės ir privačios asmens sveikatos priežiūros ir socialinės globos įstaigos, privatus kabinetas, viešojo maitinimo įstaigos, mokymosi įstaigos. |
Darbo priemonės | Kanceliarinės priemonės, kompiuteris, telefonas, maisto produktų sąrašai, kalorijų lentelės, LR įstatymai ir kiti teisės aktai, reglamentuojantys maisto saugą. |
Profesinės perspektyvos | Baigęs 3 metų aukštesniąją medicinos mokyklą dietisto specialybę ar dietisto specializacijos kursus ir turintis dietisto kvalifikaciją gali dirbti dietologu. Mokslus gali tęsti aukštojoje mokykloje ir įgyti gydytojo dietologo kvalifikaciją, kuri leistų dirbti ne tik sveikatos priežiūros įstaigose gydytoju dietologu, bet ir dėstyti praktinius ir teorinius dalykus aukštosiose ir kitose mokyklose (po dietologijos rezidentūros studijų ar jų metu). |
Profesijai reikalingos asmeninės savybės (interesai, vertybės, gebėjimai): | atsakingumas, kruopštumas, savarankiškumas, tolerantiškumas, įsijautimas į kito žmogaus situaciją, analitinis mąstymas, greita orientacija, organizaciniai gebėjimai, kūrybingumas, lankstumas, smalsumas. |
Profesijai reikalingas išsilavinimas (jeigu reglamentuotas): | aukštasis (universitetinės ar koleginės studijos). |
Vaizdinė medžiaga