Maisto mokslas ir technologija (anglų k. - Food Science and Technology)
Institucijos, teikiančios šią programą
Programos panašiais pavadinimais
Programos teikiančios tas pačias kvalifikacijas
Aprašymo santrauka
Studijų programos tikslas (-ai):
Išugdyti integruotas maisto mokslo ir technologijų, mitybos bei verslumo kompetencijas, ypatingą dėmesį skiriant atsakingam ir kūrybiškam darnaus maisto verslo vystymo principų taikymui visoje maisto grandinėje.
Studijų programos aprašas: https://stojantiesiems.ktu.edu/programme/b-maisto-mokslas-ir-technologija/
Studijų rezultatai:
Žinios ir supratimas:
Geba susieti neorganinės, organinės, fizikinės, koloidų, analizinės ir maisto chemijos bei instrumentinės ir juslinės analizės žinias maisto tiekimo grandinės žaliavoms, medžiagoms ir produktams, jų prigimčiai, sudėčiai, savybėms bei tyrimų būdams apibūdinti.
Geba sistemiškai susieti matematikos, statistikos, fizikos, informacinių technologijų ir inžinerijos pagrindų žinias maisto ir maitinimo produktų gamybos procesams bei sudėties ir savybių kitimams analizuoti.
Geba apibūdinti biologinių sistemų sandarą, savybes, funkcijas, jose vykstančius procesus bei tyrimų būdus, aiškinant maisto ir maitinimo produktų bei jų gamybos procesų mikrobiologinius aspektus, maisto medžiagų virškinamumo ir pasisavinimo bei sveikatai palankios mitybos principus.
Geba išaiškinti įvairių maisto apdorojimo ir pakavimo būdų bei įrangos veikimo principus, privalumus bei trūkumus, gamybos procesų fizikinius, cheminius ir biocheminius aspektus bei technologijų projektavimo ir plėtojimo ypatumus, akcentuodami jų galimą poveikį žmogui ir aplinkai.
Remiantis naujausiais maisto mokslo ir technologijų pasiekimais, geba parinkti pažangius maisto kokybės ir saugos užtikrinimo būdus, būtinus valdyti ir tobulinti gamybos procesus bei kurti sveikatai palankius maisto ir maitinimo produktus.
Technologinė analizė:
Geba vertinti maisto žaliavų, medžiagų, apdorojimo būdų, gamybos procesų ir technologinės įrangos pritaikomumą bei tobulinimo galimybes, susiejant maisto chemijos, mikrobiologijos, procesų inžinerijos ir technologijų projektavimo žinias, metodus ir metodikas.
Geba analizuoti maisto mokslo, technologijų ir mitybos sričių naujoves, identifikuojant aktualias maisto tiekimo grandinės problemas maisto mokslo ir technologijų srities uždaviniams spręsti.
Technologijų projektavimas:
Geba spręsti aktualius maisto tiekimo grandinės iššūkius, taikant teisės aktų reikalavimus, sveikatai palankios mitybos principus bei pažangius maisto ir maitinimo produktų technologijų projektavimo bei gamybos organizavimo metodus.
Geba įgyvendinti maisto technologijų kūrimo bei vystymo projektus, generuojant darnaus maisto verslo principus atitinkančias idėjas ir vertinant įvairių proceso grandžių tarpusavio sąveiką bei technologinių sprendimų sąsają su jų socialiniais, ekonominiais ir aplinkosaugos padariniais.
Tyrimai:
Geba rasti ir analizuoti reikiamą mokslinę ir profesinę literatūrą apie maisto žaliavų, medžiagų ir produktų sudėtį ir savybes, gamybos technologijas bei taikymo sveikatai palankiems produktams kurti ir gaminti ypatumus, panaudojant duomenų bazes ir kitus informacijos šaltinius.
Geba parinkti tinkamus fizikinės, cheminės, mikrobiologinės ir juslinės analizės bei matematinės statistikos metodus, reikalingus maisto ir maitinimo produktų sudėties, savybių, kokybės bei saugos rodikliams nustatyti ir duomenų patikimumui vertinti.
Geba savarankiškai vykdyti mokslinius tyrimus pagal suformuluotą tikslą, statistiškai apdorojant ir kritiškai vertinant gautus rezultatus, pateikiant pagrįstas išvadas apie maisto sudėtį, savybes, kokybę ir saugą bei rekomendacijas jų gerinimui.
Praktinė veikla:
Geba savarankiškai dirbti su laboratorine cheminių junginių, medžiagų ir biologinių sistemų tyrimų įranga.
Geba savarankiškai atlikti fizikinę, cheminę, mikrobiologinę ir juslinę maisto produktų ir jų žaliavų analizę, panaudojant tinkamus metodus, laboratorinę ir analitinę įrangą bei priemones.
Geba panaudoti tinkamas žaliavas, medžiagas bei šiuolaikinę įrangą maisto ir maitinimo produktams kurti bei jų gamybos technologijoms projektuoti.
Geba vykdyti, organizuoti ir valdyti maisto ir maitinimo produktų gamybos procesus maisto verslo įmonėse, vertinant etinius, darbo saugos, aplinkosaugos ir komercinius šių veiklų aspektus.
Asmeniniai įgūdžiai:
Geba atsakingai planuoti ir organizuoti savarankišką darbą, laikantis akademinės etikos, gerosios laboratorinės praktikos, mokslinės, technologinės ir inžinerinės veiklos normų.
Geba efektyviai ir atsakingai dirbti komandoje laikantis tarpasmeninio bendravimo ir profesinės etikos normų bei gerosios gamybos praktikos reikalavimų, priimdami socialiai atsakingus, gamtos išteklius, energiją bei žmonių sveikatą tausojančius sprendimus.
Geba valstybine ir bent viena užsienio kalba raštu ir žodžiu pristatyti savo darbo rezultatus maisto mokslo, technologijų ir inžinerijos, kokybės ir saugos ir mitybos specialistams bei plačiajai visuomenei.
Plečiant profesinės veiklos kompetencijas, geba nepriklausomai mokytis visą gyvenimą ir tobulėti maisto mokslo ir technologijų srityse atsižvelgiant į šiuolaikinės visuomenės poreikius ir iššūkius nacionaliniu ir tarptautiniu mastu.
Mokymo ir mokymosi veiklos:
Studijos apima auditorinį darbą (paskaitos, pratybos, laboratoriniai darbai, seminarai, išvykstamieji vizitai į įmones ir kita) ir savarankišką darbą, skirtą įsisavinti teorinę medžiagą, pasirengti auditoriniam darbui, tarpiniams ir galutiniams atsiskaitymams bei atlikti kitas veiklas. Kiekvieno studijų modulio studijos baigiamos studento žinių bei įgūdžių vertinimu – egzaminu arba kitu galutiniu atsiskaitymu, studijų programa baigiama baigiamuoju projektu ir jo gynimu.
Studijų rezultatų vertinimo būdai:
Taikoma studijų rezultatų kaupiamojo vertinimo sistema, leidžianti užtikrinti nuolatinį ir įtraukiantį studentų darbą viso studijų semestro metu, kai studijų modulio galutinį įvertinimą sudaro tarpinių atsiskaitymų ir galutinio atsiskaitymo pažymiai, juos padauginant iš svertinių koeficientų (procentinių dedamųjų) ir sandaugas susumuojant.
Studijų dalykai (moduliai):
Informacinės technologijos 1, Įvadas į maisto mokslą ir technologijas, Matematika 1, Neorganinė chemija, Bendroji organinė chemija, Fizika 1, Ląstelės ir audinių biologija, Matematika 2, Bioorganinė chemija, Cheminė ir instrumentinė analizė, Fizikinė ir koloidų chemija, Mikrobiologija, Tikimybių teorija ir statistika, Biochemijos pagrindai, Juslinis maisto vertinimas, Maisto chemija ir analizė, Maisto mikrobiologija ir higiena, Procesų inžinerija 1, Inžinerinė grafika, Maisto technologijos 1, Mityba ir metabolizmas, Procesų inžinerija 2, Maisto technologijos 2, Maitinimo produktų technologijos, Pakavimo medžiagos ir technologijos, Darniosios maisto sistemos, Maisto technologijų projektavimas ir gamybos organizavimas, Profesinė praktika 1, Toksikologija ir žmogaus sauga, Bakalauro baigiamasis projektas, Maisto kokybė ir sauga, Profesinė praktika 2.
Alternatyvos: Ateities maistas ir technologijos, Įmonės apskaitos ir finansų valdymo pagrindai, Įmonių valdymo pagrindai, Technologijų antreprenerystė, Produkto vystymo projektas, Molekulinės gastronomijos pagrindai, Marketingas, Inžinerinė ekonomika;
Filosofijos ir darnaus vystymosi alternatyvos: Darnus vystymasis, Medijų filosofija;
Užsienio kalbų alternatyvos (C1 lygis): Akademinė ir dalykinės srities komunikacija anglų kalba (C1 lygiu), Akademinė ir dalykinės srities komunikacija vokiečių kalba (C1 lygiu), Akademinė ir dalykinės srities komunikacija prancūzų kalba (C1 lygiu).
Studijų programos anotacija:
Absolventas turi fundamentinių maisto mokslo, technologijos ir maisto cheminės bei mikrobiologinės analizės žinių, geba panaudoti šilumos ir masės mainų, hidromechaninių, membraninių procesų principus maisto produktų gamyboje, projektuoti naujus maisto produktus, kurti ir diegti jų gamybos technologijas, valdyti gamybos procesus, analizuoti ir vertinti maisto žaliavų ir produktų kokybę bei saugą, atlikti gamybos kontrolę. Turi specifinių augalinio, gyvūninio maisto technologijų arba viešojo maitinimo technologijų organizavimo žinių ir gebėjimų.
Profesinės veiklos galimybės:
Absolventas gali dirbti maisto pramonės įmonėse (pieno, mėsos, vaisių ir daržovių perdirbimo įmonėse, duonos kepyklose, alaus daryklose, konditerijos, cukraus fabrikuose), viešojo maitinimo (kavinėse, restoranuose, viešbučiuose), prekybos įmonėse, maistą kontroliuojančiose institucijose, vykdyti ekspertinę konsultacinę veiklą.
Tolesnių studijų galimybės:
Turi teisę stoti į antrosios pakopos studijas.