Maisto technologija (anglų k. - Food Technology)
Institucijos, teikiančios šią programą
Programos panašiais pavadinimais
Programos teikiančios tas pačias kvalifikacijas
Aprašymo santrauka
Bendras apibūdinimas:
Studijų programos tikslas (-ai):
Suteikti studentams žinių ir išugdyti gebėjimus projektuoti ir organizuoti maisto gamybos įmonių technologinę veiklą, valdyti technologinius procesus, užtikrinant kokybę ir maisto saugą bei įmonės gamybinius išteklius, vadovaujantis sveikatai palankios gamybos, tvarios plėtros principais bei rinkos poreikiais, parengti studentus tolesnei akademinei ir profesinei karjerai.
Studijų rezultatai:
1. Interpretuos matematikos, fizinių, gyvybės ir informatikos mokslų pagrindus bei žaliavų ir medžiagų savybes, atpažins pamatines ir naujausias žinias, sprendžiant praktinius maisto technologijų uždavinius visoje maisto grandinėje. 2. Apibūdins technologijų mokslų daugiakryptiškumą ir galimybes pritaikyti technologijoms kitų mokslų žinias. 3. Panaudos žinias ir supratimą maisto gamybos technologiniams procesams ir gamybos sistemoms vertinti nustatytais būdais, pritaikant įprastus modeliavimo metodus. 4. Nustatys technologinių procesų ir technologinės įrangos suderinamumą, atsižvelgiant į saugos reikalavimus ir technologijų poveikį žmonių sveikatai ir gamtai bei ekonomines ir socialines pasekmes, spręs maisto gamybos technologines problemas. 5. Susies maisto gamybos technologines žinias ir supratimą kuriant ir įgyvendinant užduotis pagal nustatytus reikalavimus, panaudos priešakinius mokslo pasiekimus. 6. Parinks technologijų projektavimo, procesų skaitmeninimo ir duomenų valdymo metodikas bei gebės jas taikyti. 7. Analizuos profesinę mokslu pagrįstą informaciją, pritaikant teorines ir taikomąsias žinias technologinėms problemoms spręsti ir procesams modeliuoti. 8. Gebės parinkti tinkamus analizės metodus, analitinę matavimo įrangą ir atlikti eksperimentus bei analizuoti duomenis ir pateikti išvadas bei rekomendacijas. 9. Parinks maisto gamybos pramonines technologijas ir technologinę įrangą, panaudojant teorines ir taikomąsias žinias technologinėms problemoms spręsti, susies žaliavų ir medžiagų savybes bei jų perdirbimo galimybes. 10. Analizuos technologinės veiklos etines, teisines, aplinkos apsaugos ir komercines aplinkybes, įvertins technologines ir aplinkosaugos normas pagal organizavimo principus ir darbo saugos reikalavimus.
11. Gebės veiksmingai dirbti savarankiškai ir komandoje, mokės valstybinę ir bent vieną užsienio kalbą bendraujant su profesine bendruomene ir plačiąja visuomene, nagrinės technologinių projektų valdymo ir verslo ypatumus. 12. Nustatys technologinių ir inžinerinių sprendimų poveikį visuomenei ir aplinkai, vadovaujantis profesinės etikos ir technologinės inžinerinės veiklos normomis, suvoks atsakomybę už priimtų sprendimų ir technologinės veiklos pasekmes.
Mokymo ir mokymosi veiklos:
Paskaitos, pratybos, praktiniai ir laboratoriniai darbai, konsultacijos, savarankiškas darbas, mokslo ir mokomosios literatūros skaitymas, informacinių šaltinių apžvalgos rengimas ir pristatymas, seminarai, diskusijos, individualus ir grupinis darbas, atvejo analizė, projektų rengimas, uždavinių sprendimas, praktika, dalykinės ekskursijos, baigiamojo darbo projektas.
Studijų rezultatų vertinimo būdai:
Studentų pasiekimų vertinimui taikoma kaupiamojo vertinimo sistema. Baigiamasis studijų dalyko vertinimas gali būti egzaminas arba projekto gynimas. Galutinį dalyko vertinimą sudaro tarpinių atsiskaitymų, savarankiškų darbų ir egzamino/projekto įvertinimų, padaugintų iš jiems suteiktų svertinių koeficientų, suma.
Sandara:
Studijų dalykai (moduliai), praktika:
Bendrieji koleginių studijų dalykai (15 kreditų): profesinė kalba, kūrybiškumas ir antreprenerystė, profesinė etika ir darbuotojų sauga. Studijų krypties dalykai (96 kreditai): matematika ir informacinės technologijos, organinė chemija, įvadas į maisto technologijas, pakavimo medžiagos ir technologijos, maisto produktų juslinė analizė, eksperimentinė fizika, maisto mikrobiologijos pagrindai, verslo teisė, maisto kokybės ir saugos pagrindai, instrumentinė analizė, bendrieji maisto pramonės įrenginiai, maisto biochemija, augalinio maisto technologija, gyvūninio maisto technologija, įmonės ekonomika ir apskaita, maisto kokybės ir saugos valdymas, mokslinių tyrimų metodologija, augalinio maisto gamybos projektavimas, gyvūninio maisto gamybos projektavimas, marketingas ir tyrimai. Profesinės veiklos praktikos (30 kreditų): gamybinė praktika 1, gamybinė praktika 2, specialybinė praktika, maisto gamybos įmonių projektavimo praktika, ekonominių skaičiavimų ir procesų skaitmeninimo praktika, maisto kokybės ir saugos praktika, baigiamoji praktika. Baigiamasis darbas – 15 kreditų.
Specializacijos: -
Studento pasirinkimai:
Alternatyvos – 15 kreditų. Alternatyva 1: patiekalų gamybos technologija ir maisto dizainas, molekulinė gastronomija, kaštų valdymas ir meniu planavimas. Alternatyva 2: naujų maisto produktų kūrimas ir reguliavimo aplinka, inovatyvus maisto produktų apdorojimas ir pakavimas, tvari maisto sauga. Laisvai pasirenkami dalykai – 9 kreditai. Studentai gali rinktis dalykus iš Kauno kolegijos laisvai pasirenkamųjų dalykų sąrašo, pateikiamo Studijų valdymo sistemoje. Studijų programa siūlo šiuos laisvai pasirenkamuosius dalykus: mityba, tvari gamyba, maisto toksikologija/ kulinarinis paveldas.
Studijų programos skiriamieji bruožai:
Programa iš kitų panašaus profilio koleginių programų išsiskiria tuo, kad yra vienintelė Lietuvoje, turinti technologinio profilio mokslinį personalą, praktinio ir mokslo taikomųjų tyrimų bazes, leidžiančias užtikrinti studijų ir mokslo rezultatų vienovę, įgalinančią tiekti darbo rinkai specialistą, analizuojantį technologines naujoves ir kūrybiškai jas taikantį praktinėje veikloje. Studijų programoje gerai organizuotas praktinis mokymas.
Profesinės veiklos ir tolesnių studijų galimybės:
Profesinės veiklos galimybės:
Absolventai galės dirbti gamybos vadovais, vyr. technologais, technologais, gamybos kontrolieriais, meistrais/pamainos vadovais maisto pramonės įmonėse, galės kurti savo verslą.
Tolesnių studijų galimybės:
Kolegijos absolventai turi teisę stoti į antrosios pakopos studijų programas. Į antrosios pakopos studijų programas absolventai priimami universitetų nustatyta tvarka. Maisto studijų profesinio bakalauro laipsnį įgiję kolegijos absolventai studijas gali tęsti Lietuvoje: Kauno technologijos universitete, Lietuvos sveikatos mokslų universitete, Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijoje bei užsienio aukštosiose mokyklose.