Contact Us Pastebėjote neatitikimą Share Forumas Įeiti Žinynas

Įtraukti palyginimui

Maisto mokslas (anglų k. - Food Science)

Studijų krypties grupė

Žemės ūkio mokslai

Studijų kryptis

Maisto studijos

Švietimo sritis

Gamyba ir perdirbimas

Švietimo posritis

Maisto produktų technologijos

Studijų rūšis

Universitetinės studijos

Studijų programos tipas

Pakopinės studijos

Studijų pakopa

Pirmosios pakopos studijos

Programos vykdymo kalba

lietuvių

Suteikiamas kvalifikacinis laipsnis ir (arba) kvalifikacija

Žemės ūkio mokslų bakalauras

Kvalifikacinio laipsnio ypatumai

Pagrindinės krypties kvalifikacinis laipsnis

Diplomo (pažymėjimo) blanko pavadinimas ir kodas

Bakalauro diplomas, 6125

Būtinas minimalus išsilavinimas

Vidurinis išsilavinimas

Studijų apimtis kreditais ir forma (trukmė metais)

210
Ištęstinė, -, -
Ištęstinė, 5, Metais
Nuolatinė, -, -
Nuolatinė, 3,5, Metais
Nuolatinė, 5, Metais

Vertinimą atlikusi institucija

Nėra duomenų

Akreditavimo įsakymas

SV6-17

Akreditavimo vertinimo išvados

Final report_LSMU_Food studies.pdf

Valstybinis kodas

6121IX003

Kodas pagal Tarptautinę standartizuotą švietimo klasifikaciją (ISCED)

6450721

Finansinės grupės kodas

Nėra duomenų

Aprašymo santraukos parengimo arba atnaujinimo data

2023-01-02
Daugiau apie programą

Institucijos, teikiančios šią programą

Programos panašiais pavadinimais

Programos teikiančios tas pačias kvalifikacijas

Aprašymo santrauka

Studijų programos tikslas – parengti kvalifikuotus, išmanančius sveikatai palankių maisto žaliavų ir produktų gamybos technologijas, imlius gamybos ir mokslo naujovėms, maisto gamybos grandinės specialistus, gebančius priimti savarankiškus sprendimus bei juos realizuoti kolektyviniame darbe besikeičiančios rinkos sąlygomis.
Numatomi studijų programos rezultatai:
Parengti specialistai turi būtinas žinias ir gebėjimus, reikalingus praktiškai taikyti studijų metu įgytas žinias bei nuolat jas atnaujinti, remiantis naujausiais šios srities pasiekimais; išmano maisto žaliavų įvairovę, jų gamybos būdus, cheminę sudėtį, maistinę vertę, panaudojimo sritis ir realizavimo galimybes; geba analizuoti maisto kokybės pokyčius; žino maisto produktų gamybos technologijas bei geba pasiūlyti rinkai platesnį maisto žaliavų ir gaminių asortimentą, kuriant naujus, atitinkančius šiuolaikinių vartotojų lūkesčius bei sveikos mitybos koncepciją, produktus; išmano maisto produktų kokybės kontrolės sistemas bei geba įvertinti gatavų produktų kokybės rodiklius standartiniais ir naujai diegiamais metodais; geba įgytas žinias taikyti, sprendžiant maisto žaliavų ir produktų išteklių valdymo ir visuomenės gyvenimo kokybės gerinimo problemas; moka parinkti tinkamiausias maisto žaliavas bei jų perdirbimo ir panaudojimo būdus, atsižvelgiant į įdiegtas gamybos technologijas; geba kontroliuoti ir užtikrinti maisto žaliavų ir produktų kokybę; moka optimizuoti maisto žaliavų ir produktų gamybą, atsižvelgiant į aplinkos tausojimą ir tvarios gamybos koncepciją; geba tinkamai parinkti žaliavų ir produktų konservavimo, pakavimo ir laikymo būdus; supranta maisto žaliavų ir produktų kokybės, saugos bei subalansuotos mitybos svarbą žmonių gyvenimo kokybei.
Programos struktūra apima fundamentinių žinių ir mokslo naujovių integraciją maisto tvarkymo srityje (nuo žaliavų gamybos iki produkto pateikimo vartotojui). Šios programos absolventai išmano maisto ir gėrimų pramonės gamybos procesus bei įrenginius; geba kurti naujas bei optimizuoti esamas technologijas; vykdyti kokybės valdymą įmonėje; organizuoti maisto tvarkymą tvariu aplinkai draugišku būdu; kurti naujus produktus, taikant sveikatai palankios mitybos koncepciją.
Vidurinis arba jam prilygintas išsilavinimas.
Absolventai dirba maisto žaliavų ir produktų gamybos įmonėse (užimamų pareigų pavyzdžiai: technologas, kokybės vadovas, gamybos vadovas, gamybos meistras, kokybės vadybininkas, maisto tyrimų laboratorijos darbuotojas ir pan.), viešojo maitinimo įmonėse, įmonėse susijusiose su organizuotu maisto tiekimu ir kt. Dėl maisto kokybės klausimų aktualumo, baigę studijas absolventai darbinami Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje, susiedami savo veiklą su maisto kokybės klausimų sprendimu (pvz., Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus maisto produktų inspektorius). Absolventai galės rinktis valstybės tarnybą ir ministerijų padaliniuose, miestų ir rajonų savivaldybių įmonėse, kuriose reikia specialių žinių apie maisto kokybę bei saugą (pavyzdžiui, Žemės ūkio ministerijos Maisto skyriuje, Ekonomikos ir programų vertinimo departamento Strateginio planavimo ir mokslo skyriuje specialisto pareigos ir pan.), LR Žemės ūkio rūmuose, įvairiose žemdirbių organizacijose, žemės ūkio produktų perdirbėjų organizacijose bei kitose institucijose, atsakingose ne tik už maisto žaliavų ir produktų gamybą, bet ir maisto specialistų kvalifikacijos kėlimą, jų mokymų organizavimą. Turėdami platų suvokimą daugelyje su maistu susijusių sričių, jie galės pradėti savo verslą arba būti jo dalininkais.
Studijų metu galimi Maisto mokslo programos studentų Erasmus mainai su šiais universitetais: Ege Universitetu (Izmiras, Turkija); Wroclawo gamtos mokslų universitetu (Wroclaw, Lenkija); Krokuvos žemės ūkio universitetu (Krokuva, Lenkija); Gyvosios gamtos mokslų universitetu – BOKU (Viena, Austrija); Università degli Studi di Napoli Federico II (Neapolis, Italija); Viseu politechnikos institutu (Viseu, Portugalija); De León universitetu (Leon, Ispanija); Jelgavos žemės ūkio universitetu (Jelgava, Latvija); Seinäjoki Universitetu (Seinäjoki, Suomija) ir kt.
Absolventas galės tęsti studijas Maisto mokslo ir kitose magistrantūros studijų programose, susijusiose su maisto kokybe, sauga ir/ar gamybos technologijomis Lietuvoje ir užsienyje.
Visų dalykų studijų rezultatų pasiekimai įvertinami egzaminu, praktikų rezultatų pasiekimai įvertinami, vertinant parengtą praktikos ataskaitą, visos studijų programos rezultatų pasiekimai įvertinami, vertinant baigiamąjį darbą, kurį studentas pradeda ruošti trečiaisiais studijų metais ir pristato viešai, baigiamųjų darbų gynimo komisijoje.