Contact Us Pastebėjote neatitikimą Share Forumas Įeiti Žinynas

Dietistas

Pavadinimas anglų kalba

Dietician

Valstybinis kodas

PROFKVAL00115

Lietuvos kvalifikacijų sandaros lygis

VI

Europos kvalifikacijų sąrangos lygis

6

Aprašymo parengimo arba atnaujinimo data

2016-12-02

Kvalifikaciją suteikiančios programos

Kvalifikaciją teikiančios institucijos

Aprašymas

Dietisto kvalifikacija reikalinga norint dirbti dietisto darbą. Asmuo, įgijęs dietisto kvalifikaciją, turi: " gebėti nustatyti paciento ar kliento maistinių medžiagų poreikius, parengti maitinimosi priežiūros, įskaitant dietos koregavimą ir adaptavimą bei mitybos palaikymą, planą ir valgiaraštį, analizuoti ir vertinti dietos koregavimo ir adaptavimo efektyvumą, koreguoti maitinimosi priežiūros planą, ugdyti teisingos gyvensenos ir tinkamo maitinimosi įgūdžius, organizuoti ir įgyvendinti sveikatos tausojimo mokymą, bendrauti ir bendradarbiauti su klientais/pacientais bei jų šeimos nariais, dirbti komandoje, įvertinti maisto sudėtį ir energinę vertę, įvertinti maisto kokybę pagal juslinius ir laboratorinės kontrolės rodiklius, įvertinti pagrindinius gyvybinių funkcijų sutrikimų požymius, suteikti neatidėliotiną pagalbą gyvybei pavojingų būklių bei traumų atvejais, vykdyti mokslinius taikomuosius tyrinėjimus; " žinoti anatominius, fiziologinius, psichologinius įvairių amžiaus tarpsnių žmonių ypatumus, bendrąsias ligų priežastis ir eigą, per maistą plintančias infekcines ligas, aseptikos ir antiseptikos reikalavimus, rizikos veiksnių analizės bei svarbių valdymo taškų sistemą, pagrindines vaistų grupes ir vartojimo būdus, įvairias maisto gamybos technologijas, dietų modifikacijas ir klasifikaciją, pagrindinių maisto produktų grupes ir šaltinius, žaliavų ir medžiagų priežiūros reikalavimus, vadybos ir administravimo pagrindus, veiklą reglamentuojančius dokumentus; " mokėti dirbti atsakingai, kruopščiai, savarankiškai, tolerantiškai bendrauti su kolegomis, klientais, pacientais bei jų artimaisiais, kritiškai mąstyti. Dietetikos profesinio bakalauro kvalifikacinį laipsnį ir dietisto profesinę kvalifikaciją galima įgyti kolegijose. Norintiems siekti dietisto kvalifikacijos reikia turėti vidurinį išsilavinimą. Įgiję dietetikos profesinio bakalauro kvalifikacinį laipsnį ir dietisto profesinę kvalifikaciją asmenys gali dirbti pirminio, antrinio ir tretinio lygio asmens sveikatos priežiūros įstaigose, krašto apsaugos ir vidaus reikalų sistemos asmens sveikatos priežiūros įstaigose, socialinių paslaugų institucijose - įvairaus amžiaus sveikų ir neįgalių žmonių globos namuose, sveikatos ir reabilitacijos centruose, ugdymo bei privačiose asmens sveikatos priežiūros ar viešojo maitinimo įstaigose.