Contact Us Pastebėjote neatitikimą Share Forumas Įeiti Žinynas

Laivo keleivius aptarnaujantis darbuotojas (stiuardas), LTKS IV

Pavadinimas anglų kalba

Ship cabin crew member (steward)

Valstybinis kodas

H150405

Lietuvos kvalifikacijų sandaros lygis

IV

Europos kvalifikacijų sąrangos lygis

4

Aprašymo parengimo arba atnaujinimo data

2022-03-07

Kvalifikaciją suteikiančios programos

Kvalifikaciją teikiančios institucijos

Aprašymas

Veiklos objektas: laivo keleivių sutikimas, registravimas, apgyvendinimas ir išlydėjimas; tvarkos ir švaros palaikymas kajutėse, laivo maitinimosi ir bendro naudojimo patalpose; stalų serviravimas ir salės indų plovimas bei priežiūra; priekių pardavimas ir apskaita; informacijos ir nesudėtingų paslaugų teikimas laivo keleiviams ir įgulos nariams; darbas laivo baruose, parduotuvėse ir restoranuose.
Tipinės darbo priemonės: dulkių siurblys (sausam, drėgnam valymui), šluostės, šveistukai, šepečiai, valymo priemonės ir kitas valymo inventorius, įspėjamieji ženklai, inventorius ir įrenginiai patalpų priežiūrai, virtuvės mechanizmai ir inventorius, stalo indai ir įrankiai, kavos gaminimo aparatai, kasos aparatas, restorano valdymo programa, kompiuteris su programine įranga, įvairūs veiklos dokumentai, instrukcijos, tvarkaraščiai, užbortinis trapas, lieptai, gelbėjimo įranga; signalizacijos ir ryšio priemonės, kt.
Tipinės darbo sąlygos: darbas reikalauja fizinės ištvermės, dirbama pamainomis, laive, darbo metu privaloma dėvėti nustatytą uniformą.
Papildoma informacija: laivo keleivius aptarnaujantis darbuotojas (stiuardas) savo veikloje vadovaujasi darbuotojų saugos ir sveikatos, ergonomikos, darbo higienos, priešgaisrinės saugos, aplinkosaugos bei kitais veiklą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimais. Kvalifikaciją įgiję asmenys galės dirbti įvairios paskirties laivuose ir kituose jūros inžinerijos statiniuose.
Pagrindinius kvalifikacijos vienetus sudarančios kompetencijos:
1. Aptarnauti laivo keleivius.
2. Teikti informaciją laivo keleiviams apie galimas papildomas paslaugas laive.
3. Supažindinti laivo keleivius su procedūromis dėl saugaus elgesio ekstremalių situacijų metu.
4. Tvarkyti ir valyti laivo patalpas.
5. Valyti įvairius paviršius ir dangas.
6. Prižiūrėti keleivių gyvenamose patalpose esančios įrangos ir inventoriaus būklę.
7. Paruošti maitinimo patalpą ir vietą.
8. Patiekti laivo keleiviams gėrimus ir patiekalus.
9. Patiekti laivo keleiviams maistą ir gėrimus gyvenamose patalpose.
10. Vykdyti pardavimų, ūkio priemonių, materialinių vertybių ir finansinių dokumentų apskaitą.
11. Sandėliuoti skirtingų grupių prekes.
12. Gaminti ir patiekti maišytus gėrimus ir kokteilius.
13. Išpilstyti ir patiekti alkoholinius ir nealkoholinius gėrimus.
14. Gaminti ir patiekti karštuosius gėrimus.
15. Gaminti ir patiekti nesudėtingus šaltuosius ir karštuosius užkandžius.
16. Apibūdinti tarnybos laive organizavimą, laivo sandarą ir įrangą.
17. Išgyventi jūroje palikus laivą.
18. Vertinti gaisrų kilimo riziką, ją mažinti.
19. Gesinti ir likviduoti gaisrus.
20. Imtis tinkamų veiksmų įvykus nelaimingam atsitikimui ar kitaip nukentėjus.
21. Taikyti jūros aplinkos teršimo prevencijos ir atsargumo priemones.
22. Likviduoti avarijas laive.
23. Laikytis saugios darbo tvarkos ir laivo apsaugos plano.
24. Padėti užtikrinti veiksmingą bendravimą laive.
25. Padėti užtikrinti veiksmingus žmonių tarpusavio ir darbo santykius laive.
26. Įvertinti nuovargio poveikį ir imtis atitinkamų veiksmų nuovargiui kontroliuoti