Contact Us Pastebėjote neatitikimą Share Forumas Įeiti Žinynas

Įtraukti palyginimui

Maisto sauga (anglų k. - Food Safety)

Studijų krypties grupė

Sveikatos mokslai

Studijų kryptis

Visuomenės sveikata

Studijų krypties šaka

Veterinarinė maisto sauga

Švietimo sritis

Sveikatos priežiūra

Švietimo posritis

Sveikatos priežiūra (plačiosios programos)

Studijų rūšis

Universitetinės studijos

Studijų programos tipas

Pakopinės studijos

Studijų pakopa

Pirmosios pakopos studijos

Programos vykdymo kalba

anglų, lietuvių

Suteikiamas kvalifikacinis laipsnis ir (arba) kvalifikacija

Sveikatos mokslų bakalauras

Kvalifikacinio laipsnio ypatumai

Pagrindinės krypties kvalifikacinis laipsnis

Diplomo (pažymėjimo) blanko pavadinimas ir kodas

Bakalauro diplomas, 6125

Būtinas minimalus išsilavinimas

Vidurinis išsilavinimas

Studijų apimtis kreditais ir forma (trukmė metais)

240
Ištęstinė, 5, Metais
Ištęstinė, 6, Metais
Nuolatinė, 4, Metais

Akreditavusi institucija

Studijų kokybės vertinimo centras

Akreditavimo įsakymas

SV6-9

Akreditavimo vertinimo išvados

LSMU_Visuomenės sveikata_2023.pdf
LSMU_Visuomenės sveikata_2023_išvadų išrašas.pdf

Valstybinis kodas

6121GX011

Kodas pagal Tarptautinę standartizuotą švietimo klasifikaciją (ISCED)

6450910

Finansinės grupės kodas

Nėra duomenų

Aprašymo santraukos parengimo arba atnaujinimo data

2024-06-06
Daugiau apie programą

Institucijos, teikiančios šią programą

Programos panašiais pavadinimais

Programos teikiančios tas pačias kvalifikacijas

Aprašymo santrauka

Bendras apibūdinimas:
Studijų programos tikslas(-ai):
. Studijų programos tikslas – parengti konkurencingus ir išskirtines kompetencijas maisto saugos srityje turinčius visuomenės sveikatos specialistus, gebančius kūrybiškai taikyti teorines, praktines žinias ir gebėjimus, formuojant maisto saugos politiką visuomenėje, prisidedant prie visuomenės sveikatos stebėsenos, stiprinimo ir švietimo užtikrinimo, maitinimo ir maisto saugos kontrolės, rizikos veiksnių maisto grandinėje valdymo, tvarių ir saugių maisto technologijų ir funkcionaliųjų produktų kūrimo, etiškai dirbant ir bendradarbiaujant su kitais visuomenės sveikatos ir veterinarijos srities specialistais.
Studijų rezultatai:
. 1. Žinios ir įgūdžiai, reikalingi maisto saugos visuomenės sveikatos specialisto profesinėje veikloje, susijusioje su maisto saugos politikos formavimu, visuomenės sveikatos stebėsena, stiprinimu, duomenų analize, gyventojų maisto saugos gerinimu, su maistu susijusių ligų prevencija, maitinimo organizavimu, maisto žaliavų ir produktų tyrimais, maisto saugos ir kokybės kontrole bei valdymu. 2. Specialieji gebėjimai, reikalingi maisto produktų saugos ir visuomenės sveikatos užtikrinimui, rizikų vertinimui taikant savikontrolės ir kokybės valdymo sistemas, pagrindinių maisto sistemos tvarumo, saugos rodiklių tyrimų organizavimui ir vykdymui, rezultatų analizei, vertinimui, viešinimui. 3. Socialiniai ir asmeniniai gebėjimai, reikalingi profesinėje veikloje, laikantis profesinės etikos, siekiant tikslų įgyvendinimo, lyderystės, atsakomybės prisiėmimo, dalinimosi profesinėmis žiniomis ir patirtimi, sprendžiant problemines situacijas, dirbant savarankiškai ir komandoje.
Maisto sauga I pakopos vienintelė Sveikatos mokslų Visuomenės sveikatos studijų krypties programa savo turiniu apimanti maisto gamybos rizikos veiksnių identifikavimą, jų kontrolę ir valdymą, saugių ir aplinkai draugiškų maisto saugos kontrolės priemonių taikymą visoje maisto tvarkymo grandinėje nuo „ūkio iki stalo“ bei tiekiamo maisto palankios mitybinės vertės užtikrinimą. Įgyti gebėjimai realizuojami maitinimo organizavimo, maisto kokybės įvertinimo ir užtikrinimo bei maisto tvarkymo kontrolės srityse.
Mokymo ir mokymosi veiklos:
. Įdiegti į studentą orientuoti mokymo(si) metodai, kuriuos akademinis personalas gali laisvai pasirinkti (darbas grupėse, individualus darbas, diskusija, seminaras, interaktyvi paskaita ir kt.). Dėstymo metodika priklauso nuo numatytų konkrečių dėstomo dalyko studijų tikslų, siekiamų studijų rezultatų, studentams suteikiamų žinių ir ugdomų gebėjimų.
Studijų rezultatų vertinimo būdai:
Studentų pasiekimams dalyko studijose įvertinti taikomas sumuojamasis vertinimas. Visų dalykų studijų rezultatai įvertinami pažymiu, gaunamu išlaikius egzaminą, sukaupus numatytą dalį kaupiamojo balo (jis turi sudaryti ne mažiau nei 50 proc. galutinio įvertinimo pažymio) arba apgynus studento atliktą darbą (projektą). Rezultatų vertinimo metodai: tarpinė įskaita, egzaminas, studento savarankiškai atliktas darbas (projektas), bakalauro baigiamasis darbas, testas, koliokviumas ir kt.
Sandara:
Studijų dalykai (moduliai), praktika:
Programos sandara atitinka Visuomenės sveikatos studijų krypties aprašą. Kontaktinio darbo apimtys neviršija 50 proc., likusi dalis studijų skiriama savarankiškam darbui. Praktinių įgūdžių formavimui skiriama ne mažiau kaip 30 proc. kontaktinio darbo valandų skaičiaus.Studijų programą formuojančių dalykų apimtys yra tokios, kad absolventai įgytų būtinas žinias ir gebėjimus, reikalingus praktinei profesinei veiklai. Pirmame ir antrame kursuose suteikiamos maisto chemijos, biochemijos, morfologijos, fiziologijos, bioinformatikos ir biostatistikos, genetikos, mikrobiologijos ir imunologijos, fizinės aplinkos ir sveikatos bei kt. žinios, kurios bus reikalingos studijuojant III ir IV kurso dalykus apie maisto higieną, sveikatos politiką, profesinės sveikatos priežiūrą, maisto toksikologiją, maisto saugos ir kokybės valdymą, viešąjį maitinimą ir kt. Toks dalykų išdėstymas sudaro galimybes studentams tinkamai pasiruošti Baigiamojo darbo rengimui. Programos 4 kurse yra Praktika maisto įmonėje ir 5 kurso pabaigoje – Bendroji praktika (maisto įmonėje ir visuomenės sveikatos įstaigoje).
Specializacijos:
-
Studento pasirinkimai:
. Visi programos studentai turi lygias galimybes dalyvauti tarptautinėse judumo programose ir projektuose (Erasmus+ ir kt.) ir išvykti 3-12 mėn. studijų laikotarpiui į Europos ir kitų pasaulio šalių aukštojo mokslo institucijas, su kuriomis yra pasirašytos tarpinstitucinės sutartys, ir / ar 2-12 mėn. praktikos laikotarpiui į pasirinktą užsienio šalies instituciją / įmonę. Kiekviename semestre yra laisvai studento pasirenkamų studijų dalykų grupės, kurios leidžia kryptingai formuoti studento žinias ir gebėjimus, siekiant lavinimo specifiškumo.
Studijų programos skiriamieji bruožai:
Programa išskirtinė tuo, kad rengiami specialistai, turintys kompleksinį požiūrį į maisto saugą visoje maisto tvarkymo grandinėje, gebantys identifikuoti gamybos rizikos veiksnius, juos kontroliuoti ir valdyti, taikyti saugias ir aplinkai draugiškas technologijas, užtikrinant tiekiamo maisto saugą ir vartotojo sveikatai palankią mitybinę vertę.
Profesinės veiklos ir tolesnių studijų galimybės:
Profesinės veiklos galimybės:
. Absolventas gali dirbti visuomenės sveikatos srityje: visuomenės sveikatos bei maisto saugos kontrolės, ligų profilaktikos ir kontrolės, visuomenės sveikatos stebėsenos ir stiprinimo, maisto žaliavų ir produktų tyrimo laboratorijose, kuriose vykdomi maisto cheminiai, mikrobiologiniai, fermentiniai ir kt. tyrimai, rezultatų analizė ir atitikties maisto teisės aktų reikalavimams įvertinimas.
Tolesnių studijų galimybės:
. Absolventai gali tęsti studijas kituose universitetuose ar antrojoje Maisto saugos studijų pakopoje ir siekti Sveikatos mokslų magistro laipsnio.