Maisto mokslas (anglų k. - Food Sciences)
Institucijos, teikiančios šią programą
Programos panašiais pavadinimais
Programos teikiančios tas pačias kvalifikacijas
Aprašymo santrauka
Studijų programos tikslas – parengti kvalifikuotus specialistus, gebančius diegti mokslo naujoves maisto gamybos grandinėje, kurti naujus maisto produktus, atitinkančius šiuolaikinių vartotojų poreikius sveikam didesnės pridėtinės vertės maistui, valdyti žmogiškuosius išteklius dirbant kolektyve, organizuoti gamybą ir prisitaikyti prie sparčiai kintančios rinkos sąlygų.
Numatomi studijų programos rezultatai:
Parengti specialistai turi žinias ir gebėjimus apie inovatyvų žaliavų perdirbimą, naujų maisto technologijų kūrimą, modeliavimą ir diegimą, gamybos planavimą ir projektavimą, naujų technologijų privalumus ir trūkumus, cheminius ir mikrobiologinius pokyčius, vykstančius maiste gamybos technologinio proceso metu, (bio)technologinių schemų modeliavimą, siekiant užtikrinti maisto saugą bei tvarumą ir suteikti pridėtinę vertę kuriamiems naujiems, atitinkantiems šiuolaikinės visuomenės poreikius, maisto produktams ir žaliavoms, moderniose įmonėse, išskirtinį dėmesį kreipiant į įmonės veiklos organizavimą ir valdymą. Absolventai įgyja žinių apie žmogiškųjų išteklių valdymą, planavimą, taip pat įgyja gilinančių žinių apie maisto parinkimą vartotojams bei sveikatai palankią mitybą.
Programa priklauso Maisto studijų programų krypčiai; programos struktūra apima moksline praktika grįsto maisto biotechnologijų modelio „didesnės pridėtinės vertės saugus maistas“ kūrimo, praktinio taikymo (laboratorinių darbų metu bei atliekant praktiką įmonėje) ir valdymo visoje maisto grandinėje, mitybos ir dietologijos, kokybės ir verslo vadybos bei dirbtinio intelekto vartotojų maisto pasirinkimą lemiančių veiksnių analizei žinias.
Technologijos mokslų srities maisto technologijos, žemės ūkio srities, biotechnologijos ir biomedicinos studijų krypčių bakalaurai.
Baigęs Maisto mokslo magistrantūros studijas absolventas geba dirbti kolektyve ir individualiai maisto tvarkymo įmonėse (technologais, kokybės vadovais, laboratorijose organizuoti ir vykdyti tyrimus ir kt.), kurti, steigti ir valdyti maisto tvarkymo subjektus, organizuoti jų veiklą. Absolventai geba pritaikyti mitybos žinias, kuriant naujas technologijas ir produktus.
Studijų metu galimi Maisto mokslo programos studentų Erasmus mainai su šiais universitetais: Ege Universitetu (Izmiras, Turkija); Wroclawo gamtos mokslų universitetu (Wroclaw, Lenkija); Krokuvos žemės ūkio universitetu (Krokuva, Lenkija); Gyvosios gamtos mokslų universitetu – BOKU (Viena, Austrija); Università degli Studi di Napoli Federico II (Neapolis, Italija); Viseu politechnikos institutu (Viseu, Portugalija); De León universitetu (Leon, Ispanija); Jelgavos žemės ūkio universitetu (Jelgava, Latvija); Seinäjoki Universitetu (Seinäjoki, Suomija) ir kt.
Absolventai gali studijuoti doktorantūroje
Visų dalykų studijų rezultatų pasiekimai vertinami, taikant sumuojamąjį vertinimą, kuris naudojamas įvertinti studento pasiekimus dalyko (modulio) studijose. Kaupiamasis balas yra sumuojamojo vertinimo dalis. Praktikų rezultatų pasiekimai įvertinami, vertinant teikiamą praktikos ataskaitą. Visos studijų programos rezultatų pasiekimai įvertinami baigiamuoju darbu, kurį studentas pradeda ruošti nuo pirmų studijų metų ir pristato bei gina viešai baigiamųjų darbų gynimo komisijoje.