Contact Us Pastebėjote neatitikimą Share Forumas Įeiti Žinynas

Įtraukti palyginimui

Maisto technologijos ir inovacijos (anglų k. - Food Technology and Innovation)

Studijų krypties grupė

Technologijų mokslai

Studijų kryptis

Maisto technologijos

Švietimo sritis

Gamyba ir perdirbimas

Švietimo posritis

Maisto produktų technologijos

Studijų rūšis

Universitetinės studijos

Studijų programos tipas

Pakopinės studijos

Studijų pakopa

Antrosios pakopos studijos

Programos vykdymo kalba

lietuvių

Suteikiamas kvalifikacinis laipsnis ir (arba) kvalifikacija

Technologijų mokslų magistras

Kvalifikacinio laipsnio ypatumai

Pagrindinės krypties kvalifikacinis laipsnis

Diplomo (pažymėjimo) blanko pavadinimas ir kodas

Magistro diplomas, 7115

Būtinas minimalus išsilavinimas

Aukštasis universitetinis išsilavinimas

Studijų apimtis kreditais ir forma (trukmė metais)

90
Ištęstinė, -, -
Nuolatinė, 1,5, Metais

Akreditavusi institucija

Studijų kokybės vertinimo centras

Akreditavimo įsakymas

SV6-15

Akreditavimo vertinimo išvados

Nėra duomenų

Valstybinis kodas

6211FX012

Kodas pagal Tarptautinę standartizuotą švietimo klasifikaciją (ISCED)

7470721

Finansinės grupės kodas

1.2

Aprašymo santraukos parengimo arba atnaujinimo data

2023-08-17
Daugiau apie programą

Institucijos, teikiančios šią programą

Programos panašiais pavadinimais

Programos teikiančios tas pačias kvalifikacijas

Aprašymo santrauka

Bendras apibūdinimas:
Studijų programos tikslas (-ai):
Išugdyti integruotas maisto produktų technologijų projektavimo, saugos ir kokybės valdymo, naujų vartotojų poreikius atitinkančių produktų kūrimo ir įvedimo į rinką kompetencijas, reikalingas darnių gamybos procesų kūrimui ir diegimui maisto verslo įmonėse taikant maisto technologijų srities inovacijas.
Studijų rezultatai:
Žinios ir supratimas:
A1 Geba argumentuotai pagrįsti inovatyvių maisto produktų apdorojimo, gamybos ir pakavimo būdų įtaką maisto produktų sudėties, maistinės vertės, kokybės ir saugos pokyčiams
A2 Geba integruoti maisto produktų technologijų, maisto teisės, kokybės ir saugos valdymo žinias vertinant darnių gamybos technologijų kūrimo, projektavimo, diegimo ir valdymo galimybes
A3 Geba apjungti žinias apie gamybos procesų, įrenginių ir įmonių higieninio projektavimo bei projektų ekonominio vertinimo principus ir metodus sprendžiant maisto verslo įmonių projektavimo bei rekonstrukcijos uždavinius
A4 Geba susieti naujų produktų kūrimo ir įvedimo į rinką žinias su naujausiais maisto mokslo ir technologijų sričių pasiekimais ir vystymosi tendencijomis įgyvendinant maisto inovacijų kūrimo ir diegimo projektus
Technologinė analizė:
B1 Geba identifikuoti ir analizuoti daugialypes nestandartines ir neapibrėžtas maisto technologijų, kokybės ir saugos valdymo problemas visoje maisto sistemoje
B2 Geba argumentuotai pagrįsti socialinių, sveikatos apsaugos, aplinkosaugos ir komercinių reikalavimų svarbą įgyvendinant maisto inovacijų kūrimo ir diegimo bei darnaus maisto verslo vystymo projektus
B3 Geba kritiškai vertinti maisto mokslo ir technologijų naujoves siekiant parinkti tinkamus metodus ir priemones maisto technologijų teminėse srityse kylančių problemų sprendimams įgyvendinti
Technologijų projektavimas:
C1 Geba spręsti daugialypes nestandartines ir neapibrėžtas maisto verslo įmonių projektavimo ir rekonstrukcijos problemas
C2 Geba generuoti ir plėtoti naujų maisto produktų kūrimo bei inovatyvių technologijų projektavimo ir diegimo idėjas integruojant naujausius mokslo pasiekimus ir technologijų naujoves
C3 Geba priimti socialiai atsakingus, gamtos išteklius, energiją bei vartotojų sveikatą tausojančius sprendimus kuriant, projektuojant, plėtojant ir diegiant darnias maisto produktų technologijas
Tyrimai:
D1 Geba rasti ir analizuoti taikomiesiems moksliniams tyrimams vykdyti bei maisto inovacijoms diegti reikalingą mokslinę ir techninę literatūrą, panaudojant duomenų bazes ir kitus informacijos šaltinius
D2 Geba savarankiškai suformuluoti taikomųjų mokslinių tyrimų tikslą, vykdyti ir organizuoti eksperimentus pagal sudarytą planą, statistiškai apdoroti, analizuoti ir kritiškai vertinti gautus rezultatus bei pateikti pagrįstas išvadas sprendžiant maisto produktų ir technologijų kūrimo, tobulinimo bei inovacijų diegimo uždavinius
D3 Geba moksliškai pagrįsti inovatyvių maisto produktų ir technologijų pritaikomumą ir atitikimą vartotojų poreikiams, maisto kokybės ir saugos reikalavimams bei darnios gamybos principams
Praktinė veikla:
E1 Geba pritaikyti tinkamus metodus, laboratorinę ir technologinę įrangą bei priemones ieškant pažangių būdų aktualioms maisto produktų cheminės sudėties ir maistinės vertės gerinimo, kokybės ir saugos užtikrinimo, naujų produktų kūrimo bei gamybos problemoms spęsti
E2 Geba panaudoti skirtingų krypčių praktinius įgūdžius sprendžiant maisto produktų kūrimo bei technologijų projektavimo, diegimo ir valdymo uždavinius visoje maisto sistemoje
E3 Geba įgyvendinti darnios maisto gamybos ir plėtros bei inovacijų diegimo projektus, apjungiant technologinės ir inžinerinės veiklos, maisto saugos, žmonių mitybos, darbo saugos, aplinkosaugos, ekonominius bei etinius reikalavimus
Asmeniniai įgūdžiai:
F1 Geba atsakingai planuoti ir organizuoti savarankišką darbą, laikantis gerosios laboratorinės ir gamybos praktikos, profesinės etikos, mokslinės, technologinės ir inžinerinės veiklos normų
F2 Geba valstybine ir bent viena užsienio kalba raštu ir žodžiu pristatyti įvairioms auditorijoms maisto technologijų, kokybės, saugos ir inovacijų problemas bei pažangius jų sprendimo būdus integruojant technologijų pažangos bei mokslinių tyrimų rezultatus
F3 Geba prisiimti atsakomybę už tarpdisciplininių maisto produktų ir technologijų kūrimo ir diegimo komandų veiklą susiejant technologinius sprendimus su jų ekonominiais-socialiniais padariniais bei maisto verslo valdymo aspektais
F4 Plečiant profesinės veiklos kompetencijas, geba nepriklausomai mokytis visą gyvenimą ir tobulėti maisto technologijų ir inovacijų srityse atliepiant šiuolaikinės visuomenės poreikius ir iššūkius nacionaliniu bei tarptautiniu mastu

Mokymo ir mokymosi veiklos:
Studijos apima auditorinį darbą (paskaitos, pratybos, laboratoriniai darbai, konsultaciniai seminarai, išvykstamieji vizitai į įmones ir kita) ir savarankišką darbą, skirtą įsisavinti teorinę medžiagą, pasirengti auditoriniam darbui, tarpiniams ir galutiniams atsiskaitymams bei atlikti kitas veiklas. Kiekvieno studijų modulio studijos baigiamos studento žinių bei įgūdžių vertinimu – egzaminu arba kitu galutiniu atsiskaitymu, studijų programa baigiama baigiamuoju projektu ir jo gynimu.
Studijų procese, siekiant skatinti studentų aktyvumą ir kūrybiškumą, naudojami tokie aktyvaus mokymosi studijų metodai, kaip projektavimas (programavimas), dizainu grindžiamas mąstymas, iššūkiais grįstas mokymasis, kūrybinės dirbtuvės, darbas grupėse, patirtinis mokymasis, diskusijos, problemų sprendimu grįstas mokymasis, reflektyvus mokymasis, idėjų žemėlapiai ir kt. Pasiekimų vertinimui, be tradicinių vertinimo metodų, tokių kaip laboratorinio darbo gynimas, uždavinio sprendimas, laboratorinio darbo ar projekto ataskaita, naudojami ir kiti metodai: darbų ar kompetencijos aplankas (portfolio), probleminių užduočių sprendimas, inžinerinis projektas, veiklos refleksija, savęs įsivertinimas ir pan.
Studijų rezultatų vertinimo būdai:
Taikoma studijų rezultatų kaupiamojo vertinimo sistema, leidžianti užtikrinti nuolatinį ir įtraukiantį studentų darbą viso studijų semestro metu, kai studijų modulio galutinį įvertinimą sudaro tarpinių atsiskaitymų ir galutinio atsiskaitymo pažymiai, juos padauginant iš svertinių koeficientų (procentinių dedamųjų) ir sandaugas susumuojant.
Studijų modulio tarpinių atsiskaitymų skaičių ir jų procentines išraiškas pasirenka modulį koordinuojantis dėstytojas. Be įprastinių atsiskaitymo formų (pavyzdžiui, egzaminas, žodinis iliustruotas pranešimas, projekto ataskaita, laboratorinių darbų gynimas), gali būti taikoma papildoma vertinimo forma „Studento aktyvumo (lygmens) įvertinimas“ (iki 10 procentų galutinio pažymio), kurioje vertinamas studentų pasirengimas atvejo analizei, aktyviai diskusijai, dalyvavimas debatuose, ir pan.
Sandara:
Studijų dalykai (moduliai), praktika:
Inovacijų ekonomika, Inovatyvūs maisto produktų apdorojimo ir pakavimo būdai, Magistro baigiamasis projektas, Maisto kokybės ir saugos valdymas, Maisto pramonės įmonių projektavimas, Maisto teisė, Naujų maisto produktų kūrimas, Naujų produktų įvedimas į rinką, Tiriamasis projektas ir praktika.
Specializacijos:
-
Studento pasirinkimai:
Alternatyvos:
Cukraus ir krakmolo produktų mokslas ir technologija, Žuvų produktų mokslas ir technologija, Vaisių ir daržovių mokslas ir technologija, Riebalų mokslas ir technologija, Pieno ir pieno produktų mokslas ir technologija, Mėsos produktų mokslas ir technologija, Maitinimo produktų mokslas ir technologija, Grūdų ir konditerijos produktų mokslas ir technologija, Fermentacijos mokslas ir technologija
Studijų programos skiriamieji bruožai:
Absolventas turi integruotų naujausių maisto technologijų ir jų projektavimo, saugos ir kokybės valdymo, produktų kūrimo ir įvedimo į rinką žinių bei praktinių įgūdžių. Geba vystyti inovatyvius, darnius ir vartotojų poreikius atitinkančius maisto produktus, priimti strateginius ir taktinius naujų produktų marketingo sprendimus, kurti, projektuoti, diegti ir valdyti naujas technologijas, inžinerines sistemas ir gamybos procesus maisto įmonėse, vykdyti maisto žaliavų ir produktų kokybės bei saugos kontrolę, vadovauti tarpdisciplininei komandai.
Profesinės veiklos ir tolesnių studijų galimybės:
Profesinės veiklos galimybės:
Absolventas gali dirbti technologinį, inžinerinį, mokslinį tiriamąjį, ekspertinį ir konsultacinį darbą, bei užimti vadovaujamas pareigas maisto verslo įmonėse ir organizacijose.
Tolesnių studijų galimybės:
Turi teisę stoti į trečiosios pakopos studijas.