Maisto sauga (anglų k. - Food Safety)
Institucijos, teikiančios šią programą
Programos panašiais pavadinimais
Programos teikiančios tas pačias kvalifikacijas
Aprašymo santrauka
Studijų programos tikslas – parengti konkurencingus ir išskirtines kompetencijas maisto saugos srityje turinčius visuomenės sveikatos specialistus, gebančius kūrybiškai taikyti teorines, praktines žinias ir gebėjimus, formuojant maisto saugos politiką visuomenėje, prisidedant prie maisto saugos stebėsenos, stiprinimo ir švietimo užtikrinimo, maitinimo ir maisto saugos kontrolės, rizikos veiksnių maisto grandinėje valdymo, tvarių ir saugių maisto technologijų ir funkcionaliųjų produktų kūrimo, etiškai dirbant ir bendradarbiaujant su kitais visuomenės sveikatos ir veterinarijos srities specialistais.
Numatomi studijų programos rezultatai:
1. Žinios ir įgūdžiai, reikalingi maisto saugos visuomenės sveikatos specialisto profesinėje veikloje, susijusioje su maisto saugos politikos formavimu, visuomenės sveikatos stebėsena, stiprinimu, duomenų analize, gyventojų maisto saugos gerinimu, su maistu susijusių ligų prevencija, maitinimo organizavimu, maisto žaliavų ir produktų tyrimais, maisto saugos ir kokybės kontrole bei valdymu. 2. Specialieji gebėjimai, reikalingi maisto produktų saugos ir visuomenės sveikatos užtikrinimui, rizikų vertinimui taikant savikontrolės ir kokybės valdymo sistemas, pagrindinių maisto sistemos tvarumo, saugos rodiklių tyrimų organizavimui ir vykdymui, rezultatų analizei, vertinimui, viešinimui. 3. Socialiniai ir asmeniniai gebėjimai, reikalingi profesinėje veikloje, laikantis profesinės etikos, siekiant tikslų įgyvendinimo, lyderystės, atsakomybės prisiėmimo, dalinimosi profesinėmis žiniomis ir patirtimi, sprendžiant problemines situacijas, dirbant savarankiškai ir komandoje.
Maisto sauga I pakopos vienintelė Sveikatos mokslų Visuomenės sveikatos studijų krypties programa savo turiniu apimanti maisto gamybos rizikos veiksnių identifikavimą, jų kontrolę ir valdymą, saugių ir aplinkai draugiškų maisto saugos kontrolės priemonių taikymą visoje maisto tvarkymo grandinėje nuo „ūkio iki stalo“ bei tiekiamo maisto palankios mitybinės vertės užtikrinimą. Įgyti gebėjimai realizuojami maitinimo organizavimo, maisto kokybės įvertinimo ir užtikrinimo bei maisto tvarkymo kontrolės srityse.
Vidurinis arba jam prilygstantis išsilavinimas.
Absolventas gali dirbti visuomenės sveikatos srityje: visuomenės sveikatos bei maisto saugos kontrolės, ligų profilaktikos ir kontrolės, visuomenės sveikatos stebėsenos ir stiprinimo, maisto žaliavų ir produktų tyrimo laboratorijose, kuriose vykdomi maisto cheminiai, mikrobiologiniai, fermentiniai ir kt. tyrimai, rezultatų analizė ir atitikties maisto teisės aktų reikalavimams įvertinimas.
Visi programos studentai turi lygias galimybes dalyvauti tarptautinėse judumo programose ir projektuose (Erasmus+ ir kt.) ir išvykti 3-12 mėn. studijų laikotarpiui į Europos ir kitų pasaulio šalių aukštojo mokslo institucijas, su kuriomis yra pasirašytos tarpinstitucinės sutartys, ir / ar 2-12 mėn. praktikos laikotarpiui į pasirinktą užsienio šalies instituciją / įmonę.
Absolventai gali tęsti studijas antrojoje Maisto saugos studijų pakopoje ir siekti Sveikatos mokslų magistro laipsnio
Studentų pasiekimams dalyko studijose įvertinti taikomas sumuojamasis vertinimas. Visų dalykų studijų rezultatai įvertinami pažymiu, gaunamu išlaikius egzaminą, sukaupus numatytą dalį kaupiamojo balo (jis turi sudaryti ne mažiau nei 50 proc. galutinio įvertinimo pažymio) arba apgynus studento atliktą darbą (projektą). Rezultatų vertinimo metodai: tarpinė įskaita, egzaminas, studento savarankiškai atliktas darbas (projektas), bakalauro baigiamasis darbas, testas, koliokviumas ir kt.