Maisto technologija (anglų k. - Food technology)
Institucijos, teikiančios šią programą
Programos panašiais pavadinimais
Programos teikiančios tas pačias kvalifikacijas
Aprašymo santrauka
Bendras apibūdinimas:
Studijų programos tikslas(-ai):
Rengti specialistą, gebantį projektuoti, organizuoti, vykdyti ir valdyti visų maisto produktų grupių technologinius procesus maisto tvarkymo subjektuose.
Studijų rezultatai:
Absolventai gebės:
1. Bendrauti su technologijų bendruomene, mitybos, maisto saugos specialistais bei visuomene.
2. Taikyti komunikacijos žinias, perteikti idėjas ir sprendimus maisto įmonės veikloje.
3. Dirbti pavieniui ir komandoje.
4. Pristatyti eksperimentų ar tyrimų rezultatus ir pateikti išvadas apie produktų maistinę vertę, kokybę bei saugą.
5. Rasti reikiamą profesinę informaciją duomenų bazėse ir kituose informacijos šaltiniuose.
6. Taikyti maisto mokslo ir technologijų inovacijas su maisto gamyba, paskirstymu ir vartojimu susijusioje veikloje.
7. Atlikti reikiamus eksperimentus, apdoroti jų duomenis, argumentuotai pagrįsti savo sprendimus.
8. Parinkti tinkamas žaliavas, medžiagas, priemones, būdus ir taikyti juos maisto technologijose.
9. Vertinti naudojamų žaliavų, medžiagų, gaminių saugą ir kokybę maisto technologijoms.
10. Taikyti žaliavų, medžiagų, visų maisto produktų grupių gamybos ir jų saugos ir kokybės žinias maisto technologiniuose procesuose.
11. Vykdyti žaliavų, maisto gamybos proceso, produkcijos saugos ir kokybės reikalavimus pagal savikontrolės sistemas.
12. Planuoti, organizuoti, vykdyti ir kontroliuoti maisto technologinius procesus.
13. Parinkti ir išdėstyti technologinę įrangą pagal maisto technologinių operacijų srautą ir argumentuotai pagrįsti savo sprendimus.
14. Taikyti maisto technologijų projektavimo metodikas.
15. Taikyti maisto produktų gamybos saugos ir kokybės reikalavimus visuose maisto gamybos etapuose.
16. Taikyti verslumo, ekonomikos pagrindų žinias maisto įmonės veikloje.
17. Vykdyti maisto gamybą, vadovaujantis etiniais, aplinkosaugos, darbo saugos reikalavimais.
Specializacija Duonos kepimo technologija
18. Savarankiškai projektuoti, organizuoti, vykdyti duonos kepimo technologinius procesus.
19. Valdyti, užtikrinti duonos kepinių saugą ir kokybę.
Specializacija Mėsos produktų technologija
20. Savarankiškai projektuoti, organizuoti, vykdyti mėsos ir jos produktų technologinius procesus. bei
21. Valdyti ir užtikrinti mėsos produktų saugą ir kokybę.
Specializacija Maitinimo įmonių gamybos technologija
22. Savarankiškai projektuoti, organizuoti, vykdyti gamybą, aptarnavimą maitinimo įmonėse.
23. Užtikrinti maisto gamybos saugą ir kokybę.
Mokymo ir mokymosi veiklos:
Paskaitos, pratybos, laboratoriniai darbai, mokomosios literatūros skaitymas, uždavinių sprendimas, literatūros apžvalgos rengimas ir pristatymas, kursiniai projektai, savarankiškas darbas, profesinės veiklos praktikos, baigiamojo darbo projektas.
Studijų rezultatų vertinimo būdai:
Taikomas kaupiamasis vertinimas. Kaupiamojo vertinimo sudedamosiomis dalimis vertinami tam tikri studijų dalyko programoje numatyti studijų rezultatai. Kiekvieno dalyko arba modulio studijos baigiamos egzaminu arba studento savarankiškai atlikto darbo (projekto) įvertinimu. Galutinį pažymį sudaro dalyko programoje nustatytos kaupiamojo vertinimo sudedamosios dalys (pvz.: tarpiniai atsiskaitymai, savarankiški darbai, egzaminas), kurių procentinė išraiška nustatoma studijų dalyko programoje.
Sandara:
Studijų dalykai (moduliai), praktika:
Bendrieji koleginių studijų moduliai (20 kr.): Tiksliųjų mokslų pagrindai; Saviugda ir komunikacija.
Studijų krypties moduliai (120 kr.): Mityba ir maisto chemija; Chemija I; Chemija II; Aplinkosauga ir darbo teisė; Maisto produktų technologija I; Maisto produktų technologija II; Maisto sauga ir kokybė; Verslumo pagrindai.
Praktikos (30 kr.): Bendroji technologinė ir maisto kokybės; Specialiųjų technologijų; Baigiamoji.
Specializacijos:
Duonos kepimo technologija moduliai: Duonos kepimo technologijos ir įrengimai; Duonos kepinių saugos ir kokybės valdymas ir užtikrinimas.
Mėsos produktų technologija moduliai: Skerdimo ir mėsos produktų gamybos technologija ir įrengimai; Mėsos produktų saugos ir kokybės valdymas ir užtikrinimas.
Maitinimo įmonių gamybos technologija moduliai: Maitinimo įmonių gamybos technologija ir įrengimai; Maitinimo įmonių gamybos saugos ir kokybės valdymas ir užtikrinimas.
Studento pasirinkimai:
Siūlomų modulių sąrašas tvirtinamas kiekvienais mokslo metais atskirai
Studijų programos skiriamieji bruožai:
Skatinamas profesinių gebėjimų tobulinimas praktinėje veikloje.
Profesinės veiklos ir tolesnių studijų galimybės:
Profesinės veiklos galimybės:
Galėsi dirbti maisto pramonės, viešojo maitinimo, prekybos įmonėse, organizuoti maisto gamybą, kvalifikuotai valdyti gamybos procesą, gaminti kokybišką produkciją, atitinkančią ES teisės aktus.
Tolesnių studijų galimybės:
Turi teisę stoti į antrosios pakopos studijas aukštosios mokyklos nustatyta tvarka.