Viešbučių ir restoranų verslas (anglų k. - Hotel and Restaurant Business)
Institucijos, teikiančios šią programą
Programos panašiais pavadinimais
Programos teikiančios tas pačias kvalifikacijas
Aprašymo santrauka
Bendras apibūdinimas:
Studijų programos tikslai:
Parengti šiuolaikinės darbo rinkos poreikius atitinkantį viešbučių ir restoranų specialistą darbui svetingumo industrijoje, išmanantį svetingumo verslo specifiką, gebantį savarankiškai spręsti problemas ir prisitaikyti nuolat kintančioje verslo aplinkoje; suteikti verslo vadybos profesinio bakalauro laipsnio išsilavinimą, leidžiantį absolventams sėkmingai konkuruoti svetingumo rinkoje.
Studijų rezultatai:
A1. Taikyti verslo valdymo principus bei naujausias vadybos teorijas praktinėje svetingumo veikloje.
A2. Socialinių, humanitarinių ir kitų mokslų teorijų pagrindus darniai taikyti svetingumo verslo kūrimo ir valdymo veikloje.
B1. Rinkti, sisteminti, analizuoti ir apibendrinti empirinių (kiekybinių ir kokybinių) tyrimų duomenis, nustatyti svetingumo verslo valdymo problemas ir pasirinkti svetingumo verslo valdymo problemų sprendimo būdus iškeltiems uždaviniams atlikti, integruojant šiuolaikines informacines technologijas.
C1. Savarankiškai (kūrybiškai ir kritiškai) taikyti mokslo ir profesinės veiklos žinias svetingumo verslo valdyme.
C2. Taikyti šiuolaikines technologijas svetingumo verslo procesams valdyti.
D1. Argumentuotai bendrauti žodžiu ir raštu svetingumo verslo kūrimo, valdymo ir plėtros klausimais, vadovaujantis profesine etika ir pilietiškumu..
E1. Mokytis visą gyvenimą. Siekti augimo pagal asmeninį pasirinkimą bei tobulinti profesines kompetencijas.
Mokymo ir mokymosi veiklos:
Kūrybiškumą skatinanti metodika „Creative platform“, užduotys panaudojant ,,Fidelio“, ,,Chef Files“ svetingumo programas, situacijų analizė, diskusijos, paskaitos, seminarai, idėjų generavimo sesijos, situacijų modeliavimas, savarankiški darbai, individualios ir grupinės užduotys, projektai, literatūros studijos, lyginamoji analizė, ekskursijos, simuliacija, gerosios patirties analizė, refleksijos.
Studijų rezultatų vertinimo būdai:
Kaupiamasis vertinimas: tarpiniai atsiskaitymai, savarankiški darbai, refleksijos, egzaminas arba projektas.
Sandara:
Studijų dalykai (moduliai), praktika:
Apgyvendinimo paslaugų valdymas (apgyvendinimo paslaugos, viešbučių darbo organizavimas, viešbučių valdymo sistemos); Vadyba (vadyba turizmo sektoriuje, žmonių išteklių valdymas ir lyderystė); Verslo užsienio kalba I (anglų k.);
Socialinė verslo aplinka (verslo psichologija, verslo teisė, įvadas į verslą, sociologija); Maitinimo paslaugų organizavimas (gamybos ir tiekimo organizavimas, maisto ruošimo organizavimas, restoranų ir barų darbo organizavimas); Verslo užsienio kalba II (vokiečių k.);
Darnioji plėtra (socialiai atsakingas verslas, verslo etika ir etiketas, darbo ir civilinė sauga); Rinkodara ir pardavimas (rinkodara, elektroninė rinkodara ir DI įrankiai, pardavimas);
Ekonomika ir finansai (ekonomikos teorija: makroekonomika, mikroekonomika, finansai, finansų apskaitos pagrindai);
Komunikacija (tarpkultūrinė komunikacija ir tinklaveika, specialybės kalba, viešasis kalbėjimas);
Informacijos valdymas (tyrimo metodologija, verslo informacijos valdymas, ekonominė statistika);
Svetingumo projektų valdymas (konferencijų, renginių vadyba ir pobūvių organizavimas, laisvalaikio organizavimas, pasaulio šalių patiekalų technologija, kūrybiškumas);
Profesinė praktika, Baigiamoji praktika, Baigiamasis darbas.
Studento pasirinkimai:
Laisvai pasirenkamųjų dalykų modulis. Renkamasi iš Vilniaus kolegijos siūlomų laisvai pasirenkamųjų dalykų sąrašo. Laisvai pasirenkamų dalykų kreditų suma – 10 kreditų.
Studijų programos skiriamieji bruožai:
Galimybė išvykti praktikai, studijoms į užsienį (Kipras, Ispanija, Graikija, Italija, Nyderlandai, Kroatija, Portugalija ir kt.).
24 praktikos realioje darbo aplinkoje savaitės.
Bendradarbiavimas su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, svetingumo verslo atstovais: Hilton Garden Inn, Marriott Vilnius City Center; Grand Hotel Vilnius, Curio Collection by Hilton; Ibis Vilnius Centre; Novotel Vilnius Centre, Neringa, Radisson Astorija; Radisson Blue Lietuva ir kt.
Realių verslo ir viešojo sektoriaus problemų sprendimas.
Darbas su IT sistemomis: Chef Files, Sim Venture, Fidelio. Naudojama Danijos Olborgo universiteto mokslininkų sukurta „Kūrybinės aikštelės“ (Creative Platform) metodika, siekiant skatinti studentų kūrybiškumą ir inovatyvumą. Susitikimai su viešbučių ir restoranų verslo atstovais, mokomosios išvykos į viešbučius ir restoranus. Mokymasis paklausių svetingumo sektoriuje kalbų: ispanų, italų ir kitų.
Galimybė rinktis studijas lietuvių arba anglų kalbomis.
Pasirinkus nuolatines studijas pagal sesijinį tvarkaraštį, galima studijuoti ir nuotoliniu būdu.
Profesinės veiklos ir tolesnių studijų galimybės:
Profesinės veiklos galimybės:
Absolventai galės dirbti viešbučių ir restoranų paslaugas teikiančių įmonių vadovų asistentais, svečių priėmimo administratoriais, pardavimo ar rezervacijų vadybininkais. Gebės planuoti renginius, vadovauti įmonės padalinių darbui, įkurti svetingumo įmonę (kavinę, restoraną, kaimo turizmo sodybą, viešbutį ar kt.) ir vadovauti jos darbui.
Tolesnių studijų galimybės:
Absolventai studijas gali tęsti pagal universitetinių studijų bakalauro ar magistro programas Lietuvoje ar užsienyje.