Contact Us Pastebėjote neatitikimą Share Forumas Įeiti Žinynas

Įtraukti palyginimui

Maisto mokslas ir technologija (anglų k. - Food Science and Technology)

Studijų krypties grupė

Technologijų mokslai

Studijų kryptis

Maisto technologijos

Švietimo sritis

Gamyba ir perdirbimas

Švietimo posritis

Maisto produktų technologijos

Studijų rūšis

Universitetinės studijos

Studijų programos tipas

Pakopinės studijos

Studijų pakopa

Pirmosios pakopos studijos

Programos vykdymo kalba

lietuvių

Suteikiamas kvalifikacinis laipsnis ir (arba) kvalifikacija

Technologijų mokslų bakalauras

Kvalifikacinio laipsnio ypatumai

Pagrindinės krypties kvalifikacinis laipsnis

Diplomo (pažymėjimo) blanko pavadinimas ir kodas

Bakalauro diplomas, 6115

Būtinas minimalus išsilavinimas

Vidurinis išsilavinimas

Studijų apimtis kreditais ir forma (trukmė metais)

240
Ištęstinė, 6, Metais
Nuolatinė, 4, Metais

Vertinimą atlikusi institucija

Studijų kokybės vertinimo centras

Akreditavimo įsakymas

SV6-50

Akreditavimo vertinimo išvados

Nėra duomenų

Valstybinis kodas

6121FX007

Kodas pagal Tarptautinę standartizuotą švietimo klasifikaciją (ISCED)

6450721

Finansinės grupės kodas

1.2

Aprašymo santraukos parengimo arba atnaujinimo data

2023-08-17
Daugiau apie programą

Institucijos, teikiančios šią programą

Programos panašiais pavadinimais

Programos teikiančios tas pačias kvalifikacijas

Aprašymo santrauka

Bendras apibūdinimas:
Studijų programos tikslas (-ai):
Išugdyti integruotas maisto mokslo ir technologijų, mitybos bei verslumo kompetencijas, ypatingą dėmesį skiriant atsakingam ir kūrybiškam darnaus maisto verslo vystymo principų taikymui visoje maisto grandinėje.
Studijų rezultatai:
Žinios ir supratimas:
A1 Geba apjungti neorganinės, organinės, fizikinės, koloidų, analizinės ir maisto chemijos bei instrumentinės ir juslinės analizės žinias apibūdinant maisto tiekimo grandinės žaliavas, medžiagas ir produktus, jų prigimtį, sudėtį, savybes bei tyrimų būdus
A2 Geba sistemiškai susieti matematikos, statistikos, fizikos, informacinių technologijų ir inžinerijos pagrindų žinias analizuojant maisto ir maitinimo produktų gamybos procesus bei sudėties ir savybių kitimus
A3 Geba apibūdinti biologinių sistemų sandarą, savybes, funkcijas, jose vykstančius procesus bei tyrimų būdus, aiškinant maisto ir maitinimo produktų bei jų gamybos procesų mikrobiologinius aspektus, maisto medžiagų virškinamumo ir pasisavinimo bei sveikatai palankios mitybos principus
A4 Geba išaiškinti įvairių maisto apdorojimo ir pakavimo būdų bei įrangos veikimo principus, privalumus bei trūkumus, gamybos procesų fizikinius, cheminius ir biocheminius aspektus bei technologijų projektavimo ir plėtojimo ypatumus, akcentuojant jų galimą poveikį žmogui ir aplinkai
A5 Geba parinkti pažangius maisto kokybės ir saugos užtikrinimo būdus, būtinus valdyti ir tobulinti gamybos procesus bei kurti sveikatai palankius maisto ir maitinimo produktus remiantis naujausiais maisto mokslo ir technologijų pasiekimais
Technologinė analizė:
B1 Geba analizuoti ir vertinti maisto žaliavų, medžiagų, apdorojimo būdų, gamybos procesų ir technologinės įrangos pritaikomumą bei tobulinimo galimybes, panaudojant maisto chemijos, mikrobiologijos, procesų inžinerijos ir technologijų projektavimo žinias, metodus ir metodikas
B2 Geba analizuoti maisto mokslo, technologijų ir mitybos sričių naujoves bei identifikuoti ir formuluoti aktualias maisto tiekimo grandinės problemas, sprendžiant maisto mokslo ir technologijų srities uždavinius
Technologijų projektavimas:
C1 Geba spręsti aktualias maisto tiekimo grandinės problemas, vadovaujantis teisės aktų reikalavimais ir sveikatai palankios mitybos principais bei taikant pažangius maisto ir maitinimo produktų technologijų projektavimo bei gamybos organizavimo metodus
C2 Geba generuoti darnaus maisto verslo principus atitinkančias idėjas ir įgyvendinti maisto technologijų kūrimo bei vystymo projektus, vertinant įvairių proceso grandžių tarpusavio sąveiką bei technologinių sprendimų sąsają su jų socialiniais, ekonominiais ir aplinkosaugos padariniais
Tyrimai:
D1 Geba rasti ir analizuoti reikiamą mokslinę ir profesinę literatūrą apie maisto žaliavų, medžiagų ir produktų sudėtį ir savybes, gamybos technologijas bei taikymo sveikatai palankiems produktams kurti ir gaminti ypatumus, panaudojant duomenų bazes ir kitus informacijos šaltinius
D2 Geba parinkti tinkamus fizikinės, cheminės, mikrobiologinės ir juslinės analizės bei matematinės statistikos metodus, reikalingus maisto ir maitinimo produktų sudėties, savybių, kokybės bei saugos rodikliams nustatyti ir duomenų patikimumui vertinti
D3 Geba savarankiškai vykdyti mokslinius tyrimus pagal suformuluotą tikslą, statistiškai apdoroti, analizuoti ir kritiškai vertinti gautus rezultatus, pateikti pagrįstas išvadas apie maisto sudėtį, savybes, kokybę ir saugą bei rekomendacijas jų gerinimui
Praktinė veikla:
E1 Geba savarankiškai dirbti su laboratorine cheminių junginių, medžiagų ir biologinių sistemų tyrimų įranga
E2 Geba savarankiškai atlikti fizikinę, cheminę, mikrobiologinę ir juslinę maisto produktų ir jų žaliavų analizę, naudojant tinkamus metodus, laboratorinę ir analitinę įrangą bei priemones
E3 Geba panaudoti tinkamas žaliavas, medžiagas bei šiuolaikinę įrangą kuriant maisto ir maitinimo produktus bei projektuojant jų gamybos technologijas
E4 Geba vykdyti, organizuoti ir valdyti maisto ir maitinimo produktų gamybos procesus maisto verslo įmonėse, vertinant etinius, darbo saugos, aplinkosaugos ir komercinius šių veiklų aspektus
Asmeniniai įgūdžiai:
F1 Geba atsakingai planuoti ir organizuoti savarankišką darbą, laikantis akademinės etikos, gerosios laboratorinės praktikos, mokslinės, technologinės ir inžinerinės veiklos normų
F2 Geba efektyviai ir atsakingai dirbti komandoje laikantis tarpasmeninio bendravimo ir profesinės etikos normų bei gerosios gamybos praktikos reikalavimų, priimant socialiai atsakingus, gamtos išteklius, energiją bei žmonių sveikatą tausojančius sprendimus
F3 Geba valstybine ir bent viena užsienio kalba raštu ir žodžiu pristatyti savo darbo rezultatus maisto mokslo, technologijų ir inžinerijos, kokybės ir saugos ir mitybos specialistams bei plačiajai visuomenei
F4 Plečiant profesinės veiklos kompetencijas, geba nepriklausomai mokytis visą gyvenimą ir tobulėti maisto mokslo ir technologijų srityse atsižvelgiant į technologijų pažangą bei šiuolaikinės visuomenės poreikius ir iššūkius nacionaliniu ir tarptautiniu mastu

Mokymo ir mokymosi veiklos:
Studijos apima auditorinį darbą (paskaitos, pratybos, laboratoriniai darbai, konsultaciniai seminarai, išvykstamieji vizitai į įmones ir kita) ir savarankišką darbą, skirtą įsisavinti teorinę medžiagą, pasirengti auditoriniam darbui, tarpiniams ir galutiniams atsiskaitymams bei atlikti kitas veiklas. Kiekvieno studijų modulio studijos baigiamos studento žinių bei įgūdžių vertinimu – egzaminu arba kitu galutiniu atsiskaitymu, studijų programa baigiama baigiamuoju projektu ir jo gynimu.
Studijų procese, siekiant skatinti studentų aktyvumą ir kūrybiškumą, naudojami tokie aktyvaus mokymosi studijų metodai, kaip projektavimas (programavimas), dizainu grindžiamas mąstymas, iššūkiais grįstas mokymasis, kūrybinės dirbtuvės, darbas grupėse, patirtinis mokymasis, diskusijos, problemų sprendimu grįstas mokymasis, reflektyvus mokymasis, idėjų žemėlapiai ir kt. Pasiekimų vertinimui, be tradicinių vertinimo metodų, tokių kaip laboratorinio darbo gynimas, uždavinio sprendimas, laboratorinio darbo ar projekto ataskaita, naudojami ir kiti metodai: darbų ar kompetencijos aplankas (portfolio), probleminių užduočių sprendimas, inžinerinis projektas, veiklos refleksija, savęs įsivertinimas ir pan.
Studijų rezultatų vertinimo būdai:
Taikoma studijų rezultatų kaupiamojo vertinimo sistema, leidžianti užtikrinti nuolatinį ir įtraukiantį studentų darbą viso studijų semestro metu, kai studijų modulio galutinį įvertinimą sudaro tarpinių atsiskaitymų ir galutinio atsiskaitymo pažymiai, juos padauginant iš svertinių koeficientų (procentinių dedamųjų) ir sandaugas susumuojant.
Studijų modulio tarpinių atsiskaitymų skaičių ir jų procentines išraiškas pasirenka modulį koordinuojantis dėstytojas. Be įprastinių atsiskaitymo formų (pavyzdžiui, egzaminas, žodinis iliustruotas pranešimas, projekto ataskaita, laboratorinių darbų gynimas), gali būti taikoma papildoma vertinimo forma „Studento aktyvumo (lygmens) įvertinimas“ (iki 10 procentų galutinio pažymio), kurioje vertinamas studentų pasirengimas atvejo analizei, aktyviai diskusijai, dalyvavimas debatuose, ir pan.
Sandara:
Studijų dalykai (moduliai), praktika:
Bakalauro baigiamasis projektas, Bendroji organinė chemija, Biochemijos pagrindai, Bioorganinė chemija, Cheminė ir instrumentinė analizė, Darniosios maisto sistemos, Fizika 1, Fizikinė ir koloidų chemija, Įmonės apskaitos ir finansų valdymo pagrindai, Įmonių valdymo pagrindai, Informacinės technologijos 1, Inžinerinė ekonomika, Inžinerinė grafika, Įvadas į maisto mokslą ir technologijas, Juslinis maisto vertinimas, Ląstelės ir audinių biologija, Maisto chemija ir analizė, Maisto kokybė ir sauga, Maisto mikrobiologija ir higiena, Maisto technologijos 1, Maisto technologijos 2, Maisto technologijų projektavimas ir gamybos organizavimas, Maitinimo produktų technologijos, Marketingas, Matematika 1, Matematika 2, Mikrobiologija, Mityba ir metabolizmas, Neorganinė chemija, Pakavimo medžiagos ir technologijos, Procesų inžinerija 1, Procesų inžinerija 2, Produkto vystymo projektas, Profesinė praktika 1, Profesinė praktika 2, Technologijų antreprenerystė, Tikimybių teorija ir statistika, Toksikologija ir žmogaus sauga.
Specializacijos:
-
Studento pasirinkimai:
Alternatyvos:
Ateities maistas ir technologijos, Molekulinės gastronomijos pagrindai;
BUS: Filosofijos ir darnaus vystymosi alternatyvos 2023:
Darnus vystymasis, Medijų filosofija;
BUS: Užsienio kalbų alternatyvos (C1 lygis) 2023:
Akademinė ir dalykinės srities komunikacija anglų kalba (C1 lygiu), Vokiečių kalba (C1 lygiu), Rusų kalba (C1 lygiu), Prancūzų kalba (C1 lygiu);
Asmeninis modulių rinkinys (I pakopos) 2023.
Studijų programos skiriamieji bruožai:
Absolventas turi fundamentinių maisto mokslo, technologijos ir maisto cheminės bei mikrobiologinės analizės žinių, geba panaudoti šilumos ir masės mainų, hidromechaninių, membraninių procesų principus maisto produktų gamyboje, projektuoti naujus maisto produktus, kurti ir diegti jų gamybos technologijas, valdyti gamybos procesus, analizuoti ir vertinti maisto žaliavų ir produktų kokybę bei saugą, atlikti gamybos kontrolę. Turi specifinių augalinio, gyvūninio maisto technologijų arba viešojo maitinimo technologijų organizavimo žinių ir gebėjimų.
Profesinės veiklos ir tolesnių studijų galimybės:
Profesinės veiklos galimybės:
Absolventas gali dirbti maisto pramonės įmonėse (pieno, mėsos, vaisių ir daržovių perdirbimo įmonėse, duonos kepyklose, alaus daryklose, konditerijos, cukraus fabrikuose), viešojo maitinimo (kavinėse, restoranuose, viešbučiuose), prekybos įmonėse, maistą kontroliuojančiose institucijose, vykdyti ekspertinę konsultacinę veiklą.
Tolesnių studijų galimybės:
Turi teisę stoti į antrosios pakopos studijas.