Contact Us Pastebėjote neatitikimą Share Forumas Įeiti Žinynas

Įtraukti palyginimui

Maisto mokslas ir mityba (anglų k. - Food Science and Nutrition)

Studijų krypties grupė

Technologijų mokslai

Studijų kryptis

Maisto technologijos

Švietimo sritis

Gamyba ir perdirbimas

Švietimo posritis

Maisto produktų technologijos

Studijų rūšis

Universitetinės studijos

Studijų programos tipas

Pakopinės studijos

Studijų pakopa

Antrosios pakopos studijos

Programos vykdymo kalba

anglų, lietuvių

Suteikiamas kvalifikacinis laipsnis ir (arba) kvalifikacija

Technologijų mokslų magistras

Kvalifikacinio laipsnio ypatumai

Pagrindinės krypties kvalifikacinis laipsnis

Diplomo (pažymėjimo) blanko pavadinimas ir kodas

Magistro diplomas, 7115

Būtinas minimalus išsilavinimas

Aukštasis universitetinis išsilavinimas

Studijų apimtis kreditais ir forma (trukmė metais)

120
Ištęstinė, -, -
Nuolatinė, 2, Metais

Vertinimą atlikusi institucija

Studijų kokybės vertinimo centras

Akreditavimo įsakymas

SV6-50

Akreditavimo vertinimo išvados

Nėra duomenų

Valstybinis kodas

6211FX011

Kodas pagal Tarptautinę standartizuotą švietimo klasifikaciją (ISCED)

7470721

Finansinės grupės kodas

1.2

Aprašymo santraukos parengimo arba atnaujinimo data

2023-08-17
Daugiau apie programą

Institucijos, teikiančios šią programą

Programos panašiais pavadinimais

Programos teikiančios tas pačias kvalifikacijas

Aprašymo santrauka

Bendras apibūdinimas:
Studijų programos tikslas (-ai):
Išugdyti integruotas maisto mokslo, saugos ir mitybos, kompleksinių tyrimų planavimo, vykdymo ir vertinimo kompetencijas, reikalingas sprendžiant aktualias maisto sudėties, gamybos technologijų, kokybės ir saugos, tinkamo maitinimo (-si) problemas remiantis naujausiais maisto ir mitybos mokslų pasiekimais bei darnaus maisto technologijų vystymo principais.
Studijų rezultatai:
Žinios ir supratimas:
A1 Geba integruoti taikomosios maisto chemijos, mikrobiologijos ir biotechnologijos, kokybės ir saugos valdymo bei maisto technologijų žinias maisto sistemoms tirti, produktams ir technologijoms kurti ir tobulinti bei jų kokybei ir saugai užtikrinti
A2 Geba apjungti dietologijos ir personalizuotos mitybos, funkcionaliojo maisto produktų, maisto papildų ir ingredientų funkcionalumo vertinimo bei toksikologijos žinias sprendžiant aktualias įvairių visuomenės grupių tinkamo maitinimo(si) problemas
A3 Geba palyginti įvairių metodų, metodikų ir analitinės įrangos privalumus ir trūkumus, vertinant jų panaudojimo galimybes tiksliniams maisto ingredientų ir produktų sudėties, kokybės ir saugos, maistingumo bei funkcionalumo tyrimams atlikti
A4 Geba susieti naujausius maisto mokslo, technologijų ir mitybos sričių pasiekimus bei vystymosi tendencijas kuriant naujus vartotojų poreikius ir maitinimo(si) rekomendacijas atitinkančius produktus bei plėtojant darnias jų gamybos technologijas
Technologinė analizė:
B1 Geba identifikuoti ir analizuoti daugialypes nestandartines ir neapibrėžtas maisto mokslo, technologijų, kokybės ir saugos valdymo bei mitybos problemas visoje maisto sistemoje
B2 Geba daryti argumentuotas išvadas apie naujai atsirandančių tyrimų metodų ir priemonių pritaikomumą maisto mokslo, technologijų bei mitybos sričių uždaviniams įgyvendinti
B3 Geba kritiškai vertinti maisto ir mitybos mokslų sričių naujoves ir jų atitiktį socialiniams, sveikatos apsaugos, aplinkosaugos ir etiniams reikalavimams visoje maisto sistemoje
Technologijų projektavimas:
C1 Geba spręsti daugialypes nestandartines ir neapibrėžtas naujų produktų bei darnių gamybos technologijų kūrimo problemas visoje maisto sistemoje, priimant socialiai atsakingus, gamtos išteklius, energiją bei vartotojų sveikatą tausojančius sprendimus
C2 Geba kurti ir vystyti moksliniais tyrimais pagrįstas originalias ir inovatyvias idėjas bei metodus siekiant pagerinti maisto ingredientų ir produktų kokybę, saugą, maistingumą bei funkcionalumą
Tyrimai:
D1 Geba rasti ir analizuoti fundamentiniams ir taikomiesiems maisto mokslo ir mitybos sričių tyrimams reikalingą mokslinę ir techninę literatūrą, panaudojant duomenų bazes ir kitus informacijos šaltinius
D2 Geba parinkti ir adaptuoti analitinius, skaitinio modeliavimo bei matematinės statistikos metodus ir metodikas tiksliniams maisto ingredientų ir produktų sudėties, kokybės ir saugos, maistingumo bei funkcionalumo tyrimams atlikti
D3 Geba savarankiškai suformuluoti fundamentinių ir taikomųjų mokslinių tyrimų tikslą, vykdyti ir organizuoti eksperimentus pagal sudarytą planą, statistiškai apdoroti, analizuoti ir kritiškai vertinti gautus rezultatus bei pateikti pagrįstas išvadas sprendžiant aktualius maisto ir mitybos mokslų sričių uždavinius ir problemas
D4 Geba moksliškai pagrįsti naujų maisto ingredientų, produktų ir technologijų pritaikomumą bei atitikimą darnios gamybos principams, maisto kokybės ir saugos reikalavimams, vartotojų poreikiams ir naujausioms mitybos mokslo rekomendacijoms
Praktinė veikla:
E1 Geba panaudoti skirtingų sričių praktinius įgūdžius sprendžiant aktualius maisto ir mitybos mokslų sričių uždavinius ir problemas visoje maisto sistemoje
E2 Geba parinkti ir valdyti laboratorinę, analitinę ir technologinę įrangą tiksliniams maisto sudėties, kokybės ir saugos, maistingumo bei funkcionalumo tyrimams atlikti, naujiems produktams bei ingredientams kurti ir charakterizuoti
E3 Geba įgyvendinti mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros projektus maisto sistemoms tirti, ingredientams, produktams ir technologijoms kurti, jų kokybei ir saugai, maistingumui bei funkcionalumui gerinti
Asmeniniai įgūdžiai:
F1 Geba atsakingai planuoti ir organizuoti savarankišką darbą laikantis gerosios laboratorinės ir gamybos praktikos, profesinės etikos, mokslinės ir technologinės veiklos normų.
F2 Geba valstybine ir bent viena užsienio kalba raštu ir žodžiu pristatyti įvairioms auditorijoms maisto mokslo ir technologijų, kokybės, saugos ir šiuolaikinės mitybos problemas bei pažangius jų sprendimo būdus integruojant technologijų pažangos bei mokslinių tyrimų rezultatus
F3 Geba prisiimti atsakomybę už tarpdisciplininių maisto produktų ir technologijų kūrimo ir diegimo komandų veiklą susiejant technologinius sprendimus su maisto ir mitybos mokslų pasiekimais, vystymosi tendencijomis ir iššūkiais
F4 Plečiant profesinės veiklos kompetencijas, geba nepriklausomai mokytis visą gyvenimą ir tobulėti maisto mokslo, technologijų bei mitybos srityse atliepiant šiuolaikinės visuomenės poreikius ir iššūkius nacionaliniu ir tarptautiniu mastu

Mokymo ir mokymosi veiklos:
Studijos apima auditorinį darbą (paskaitos, pratybos, laboratoriniai darbai, konsultaciniai seminarai, išvykstamieji vizitai į įmones ir kita) ir savarankišką darbą, skirtą įsisavinti teorinę medžiagą, pasirengti auditoriniam darbui, tarpiniams ir galutiniams atsiskaitymams bei atlikti kitas veiklas. Kiekvieno studijų modulio studijos baigiamos studento žinių bei įgūdžių vertinimu – egzaminu arba kitu galutiniu atsiskaitymu, studijų programa baigiama baigiamuoju projektu ir jo gynimu.
Studijų procese, siekiant skatinti studentų aktyvumą ir kūrybiškumą, naudojami tokie aktyvaus mokymosi studijų metodai, kaip projektavimas (programavimas), dizainu grindžiamas mąstymas, iššūkiais grįstas mokymasis, kūrybinės dirbtuvės, darbas grupėse, patirtinis mokymasis, diskusijos, problemų sprendimu grįstas mokymasis, reflektyvus mokymasis, idėjų žemėlapiai ir kt. Pasiekimų vertinimui, be tradicinių vertinimo metodų, tokių kaip laboratorinio darbo gynimas, uždavinio sprendimas, laboratorinio darbo ar projekto ataskaita, naudojami ir kiti metodai: darbų ar kompetencijos aplankas (portfolio), probleminių užduočių sprendimas, inžinerinis projektas, veiklos refleksija, savęs įsivertinimas ir pan.
Studijų rezultatų vertinimo būdai:
Taikoma studijų rezultatų kaupiamojo vertinimo sistema, leidžianti užtikrinti nuolatinį ir įtraukiantį studentų darbą viso studijų semestro metu, kai studijų modulio galutinį įvertinimą sudaro tarpinių atsiskaitymų ir galutinio atsiskaitymo pažymiai, juos padauginant iš svertinių koeficientų (procentinių dedamųjų) ir sandaugas susumuojant.
Studijų modulio tarpinių atsiskaitymų skaičių ir jų procentines išraiškas pasirenka modulį koordinuojantis dėstytojas. Be įprastinių atsiskaitymo formų (pavyzdžiui, egzaminas, žodinis iliustruotas pranešimas, projekto ataskaita, laboratorinių darbų gynimas), gali būti taikoma papildoma vertinimo forma „Studento aktyvumo (lygmens) įvertinimas“ (iki 10 procentų galutinio pažymio), kurioje vertinamas studentų pasirengimas atvejo analizei, aktyviai diskusijai, dalyvavimas debatuose, ir pan.
Sandara:
Studijų dalykai (moduliai), praktika:
Dietologija, Funkcionaliojo maisto produktai ir maisto papildai, Magistro baigiamasis projektas, Maisto ingredientų funkcionalumo vertinimas, Maisto kokybės ir saugos valdymas, Modernioji maisto toksikologija, Naujų maisto produktų kūrimas, Personalizuota mityba, Šiuolaikiniai maisto analizės ir kokybės kontrolės metodai, Taikomoji maisto chemija, Taikomoji mikrobiologija ir biotechnologija, Tiriamasis projektas 1, Tiriamasis projektas 2.
Specializacijos:
-
Studento pasirinkimai:
Alternatyvos:
Cukraus ir krakmolo produktų mokslas ir technologija, Žuvų produktų mokslas ir technologija, Vaisių ir daržovių mokslas ir technologija, Riebalų mokslas ir technologija, Pieno ir pieno produktų mokslas ir technologija, Mėsos produktų mokslas ir technologija, Maitinimo produktų mokslas ir technologija, Grūdų ir konditerijos produktų mokslas ir technologija, Fermentacijos mokslas ir technologija
Studijų programos skiriamieji bruožai:
Absolventas turi integruotų taikomosios maisto chemijos, mikrobiologijos ir biotechnologijos, kokybės ir saugos valdymo, šiuolaikinių analizės metodų taikymo, dietologijos ir personalizuotos mitybos, maisto ingredientų funkcionalumo vertinimo žinių bei mokslinio tiriamojo darbo įgūdžių. Geba spręsti maisto technologines, kokybės ir saugos, mitybos problemas, planuoti ir vykdyti mokslinius tyrimus bei apibendrinti jų rezultatus, kurti ir diegti inovatyvius maisto produktus bei darnias jų gamybos technologijas, vadovauti tarpdisciplininei komandai.
Profesinės veiklos ir tolesnių studijų galimybės:
Profesinės veiklos galimybės:
Absolventas gali dirbti mokslinį tiriamąjį, technologinį, ekspertinį ir konsultacinį darbą bei užimti vadovaujamas pareigas maisto verslo įmonėse, maisto tyrimų, maisto kontrolės ir kitose su maisto gamyba bei tyrimais susijusiose institucijose.
Tolesnių studijų galimybės:
Turi teisę stoti į trečiosios pakopos studijas.