Contact Us Pastebėjote neatitikimą Share Forumas Įeiti Žinynas

Laivo virėjas, LTKS IV

Pavadinimas anglų kalba

Ship cook

Valstybinis kodas

H150406

Lietuvos kvalifikacijų sandaros lygis

IV

Europos kvalifikacijų sąrangos lygis

4

Aprašymo parengimo arba atnaujinimo data

2022-03-04

Kvalifikaciją suteikiančios programos

Kvalifikaciją teikiančios institucijos

Aprašymas

Veiklos objektas: jūrininkų ir kitų asmenų maitinimo laive organizavimas, patiekalų gaminimas ir patiekimas, pagalbinio lygmens laivavedybos funkcijų atlikimas 500 bendrosios talpos arba didesniuose laivuose.
Tipinės darbo priemonės: mechaniniai ir automatiniai virtuvės prietaisai ir įrenginiai, technologinės kortelės, maisto gaminimo įrankiai, valymo priemonės ir kt.
Tipinės darbo sąlygos: darbas reikalauja fizinės ištvermės; dirbama pamainomis, laive; darbo metu privaloma dėvėti specialiuosius darbo drabužius.
Papildoma informacija: laivo virėjas savo veikloje vadovaujasi darbuotojų saugos ir sveikatos, ergonomikos, darbo higienos, priešgaisrinės saugos, aplinkosaugos bei kitais veiklą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimais, geros higienos praktika. Įgiję laivo virėjo kvalifikaciją ir gavę Lietuvos Respublikos susisiekimo ministro nustatyta tvarka išduotą laivo virėjo kompetencijos liudijimą, asmenys galės dirbti laivo virėjais bet kuriame laive.
Pagrindinius kvalifikacijos vienetus sudarančios kompetencijos:
1. Išgyventi jūroje laivo palikimo atveju.
2. Sumažinti gaisrų kilimo riziką iki minimumo ir būti nuolatinėje parengtyje su gaisru susijusiai avarinei situacijai.
3. Gesinti ir likviduoti gaisrus.
4. Gebėti nedelsiant imtis veiksmų susidūrus su nelaimingu atveju ir kitokiu susirgimu.
5. Imtis avarines procedūras atitinkančių veiksmų.
6. Imtis atsargumo priemonių jūros aplinkos teršimui išvengti.
7. Laikytis saugios darbo tvarkos.
8. Gebėti suprasti įsakymus ir būti suprastam su užduočių laive vykdymu susijusiais klausimais.
9. Įnešti indėlį į veiksmingą žmonių savitarpio santykių palaikymą laive.
10. Paruošti ir tvarkyti darbo zoną.
11. Prižiūrėti kambuzo įrenginius.
12. Parinkti maisto produktus ir žaliavas, atlikti jų pirminį apdorojimą.
13. Apskaičiuoti reikiamą maisto produktų ir žaliavų kiekį.
14. Gaminti pusgaminius.
15. Gaminti sriubas, karštuosius patiekalus ir padažus.
16. Įvertinti pusgaminių ir patiekalų kokybę ir juos apipavidalinti.
17. Gaminti pusgaminius.
18. Gaminti saldžiuosius patiekalus.
19. Įvertinti pusgaminių ir patiekalų kokybę ir juos apipavidalinti.
20. Gaminti pusgaminius.
21. Gaminti salotas, užkandžius, garnyrus ir šaltuosius patiekalus.
22. Įvertinti pusgaminių ir patiekalų kokybę ir juos apipavidalinti.
23. Gaminti pusgaminius.
24. Gaminti duonos ir pyrago gaminius.
25. Įvertinti pusgaminių ir gaminių kokybę ir juos apipavidalinti.
26. Organizuoti jūrininkų ir kitų asmenų maitinimą.
27. Tvarkyti kambuzo dokumentaciją