Contact Us Pastebėjote neatitikimą Share Forumas Įeiti Žinynas

Įtraukti palyginimui

Augalinių maisto žaliavų kokybė ir sauga (anglų k. - Quality and Safety of Food Plant Raw Materials)

Studijų krypties grupė

Žemės ūkio mokslai

Studijų kryptis

Maisto studijos

Švietimo sritis

Žemės ūkis

Švietimo posritis

Žemės ūkis, miškininkystė, žuvininkystė ir veterinarija (plačiosios programos)

Studijų rūšis

Universitetinės studijos

Studijų programos tipas

Pakopinės studijos

Studijų pakopa

Antrosios pakopos studijos

Programos vykdymo kalba

lietuvių

Suteikiamas kvalifikacinis laipsnis ir (arba) kvalifikacija

Žemės ūkio mokslų magistras

Kvalifikacinio laipsnio ypatumai

Pagrindinės krypties kvalifikacinis laipsnis

Diplomo (pažymėjimo) blanko pavadinimas ir kodas

Magistro diplomas, 7116

Būtinas minimalus išsilavinimas

Aukštasis universitetinis išsilavinimas

Studijų apimtis kreditais ir forma (trukmė metais)

120
Ištęstinė, 3, Metais
Nuolatinė, 2, Metais

Vertinimą atlikusi institucija

Studijų kokybės vertinimo centras

Akreditavimo įsakymas

SV6-17

Akreditavimo vertinimo išvados

Final report_VMU_Food studies.pdf

Valstybinis kodas

6211IX005

Kodas pagal Tarptautinę standartizuotą švietimo klasifikaciją (ISCED)

7470810

Finansinės grupės kodas

Nėra duomenų

Aprašymo santraukos parengimo arba atnaujinimo data

2021-11-04
Daugiau apie programą

Institucijos, teikiančios šią programą

Programos panašiais pavadinimais

Programos teikiančios tas pačias kvalifikacijas

Aprašymo santrauka

Bendras apibūdinimas:
Studijų programos tikslas (-ai):
rengti aukštos kvalifikacijos maisto studijų krypties specialistus, gebančius, taikant tarpdisciplinines žinias, savarankiškai valdyti tvarias maisto gamybos sistemas, diegti inovacijas ir analizuoti jų poveikį aplinkai bei žmogui, spręsti problemas, susijusias su visuomenės aprūpinimu kokybišku, sveikatai palankiu maistu bei planuoti ir vykdyti mokslinius tyrimus, įgytas žinias diegti praktikoje
Studijų rezultatai:

Geba:
• identifikuoti visuomenės poreikius atspindinčias augalinių maisto žaliavų kokybės ir saugos problemas bei paaiškinti mokslo principais pagrįstas jų sprendimo priemones;
• apibrėžti maisto žaliavų kokybę ir saugą lemiančius veiksnius, apibūdinti ir pasirinkti maisto žaliavų kokybės vertinimo metodus ir maisto kokybės valdymo sistemas;
• taikyti naujausias mokslo žinias, kuriant inovatyvias žaliavas ir produktus, taikant tvarios gamybos principus, įvertinant jų gamybos proceso poveikį visuomenei ir aplinkai;
• formuluoti augalinių maisto žaliavų kokybę apibrėžiančią mokslinę hipotezę, parinkti inovatyvius kokybės vertinimo metodus, savarankiškai planuoti žaliavų kokybės vertinimo mokslinius tyrimus;
• savarankiškai ir grupėje atlikti suplanuotus tyrimus, analizuoti tyrimų rezultatus, juos įvertinti, interpretuoti, parengti augalinių maisto žaliavų vertinimo mokslines išvadas bei rekomendacijas maisto žaliavų ir produktų tvarkymo proceso tobulinimui;
• įvertinti augalinių maisto žaliavų ir produktų kokybės ir saugos problemas, dorojant, laikant ir perdirbant žaliavas, susijusias su poveikiu aplinkai, žmogaus sveikatai ir visuomenės gerovei;
• atpažinti ir taikyti maisto kokybės valdymo sistemas, laikytis aplinkos apsaugos bei etikos reikalavimų pirminėje gamyboje ir maisto tvarkymo grandinėje;
• identifikuoti veiksnius, būtinus inovatyvių maisto žaliavų ir produktų gamybos procesų optimizavimui, priimti kompleksinius procesų tobulinimo sprendimus ir įvertinti jų padarinius visuomenei ir aplinkai;
• aiškiai, argumentuotai pateikti informaciją ir bendrauti su įvairių mokslo sričių specialistais, geba savarankiškai ir/arba komandoje organizuoti darbą, būti komandos lyderiu, atsakingai taikyti tarpdisciplinines žinias maisto sektoriuje, kritiškai įvertinti priimamus sprendimus ir išrinkti geriausius;
• nuolatos gilinti maisto studijų ir kitų krypčių žinias, tobulinti savo gebėjimus spręsti aktualius profesinės veiklos uždavinius, susijusius su pirminės gamybos ir maisto tvarkymo procesais, ir planuoti savo asmeninę karjerą.
Mokymo ir mokymosi veiklos:
Pasakojimas, aiškinimas, atvejų analizė, diskutavimas; probleminių pavyzdžių ir klausimų analizavimas, vaizdo įrašų peržiūra; interpretavimas, iliustravimas, diskusijos, praktinių ir laboratorinių darbų užduočių atlikimas, mokslinių šaltinių analizavimas ir pan.
Studijų rezultatų vertinimo būdai:
Apklausa raštu, atvejų analizės vertinimas, bandymų stebėjimas, ataskaitų pristatymo stebėjimas, diskusijų stebėjimas, atliktų praktinių užduočių analizės vertinimas ir pan.
Sandara:
Studijų dalykai (moduliai), praktika:
Augalinių maisto žaliavų chemija; Augalinių maisto žaliavų kokybės ir saugos valdymas; Mokslinio tyrimo planavimas ir analizė; Agroekosistemos ir augalininkystės produkcijos kokybė; Karjeros valdymo modeliavimas; Augalinių žaliavų cheminė sauga; Augalinių maisto žaliavų kokybės vertinimo metodai; Mikrobiologinė augalinių maisto žaliavų tarša ir toksinai; Mokslinis tiriamasis darbas I; Žmogaus ekologija ir aplinkos epidemiologija; Mokslinis tiriamasis darbas II; Vartotojų teisė ir švietimas;
Baigiamasis darbas
Specializacijos:
-
Studento pasirinkimai:
Augalų genetinės įvairovės didinimas biotechnologiniais metodais; Nauji augalinės kilmės maisto produktai; Maistiniai alergenai; Edukacinis visuomenės sveikatinimas; Organinių junginių biodegradacija; Bioetika
Studijų programos skiriamieji bruožai:
Studijų krypties programų unikalumas yra tas, kad jos yra tarpdisciplininės, apimančios agronomijos, inžinerijos studijų kryptis, o parengti specialistai įgyja kompetencijas, svarbias visose maisto grandinės etapuose, nuo kokybiškų žaliavų užauginimo, paruošimo ir apdorojimo iki saugaus produkto pateikimo vartotojui, todėl darbdaviai suinteresuoti užtikrinti šių studijų programų absolventų įdarbinimą savo įmonėse
Profesinės veiklos ir tolesnių studijų galimybės:
Profesinės veiklos galimybės:
absolventai įgiję žemės ūkio mokslų magistro kvalifikacinį laipsnį (gali dirbti pirminės gamybos ir maisto tvarkymo įmonių vadovais, gamybos proceso darbuotojais; konsultantais, projektų vadovais, ekspertais maisto ūkio sektoriuje veikiančiose įmonėse ar įstaigose; mokslo darbuotojais ir tyrėjais maisto mokslo ir studijų įstaigose bei integruotų mokslų, studijų ir verslo centruose; dėstytojais; vyriausiais bei vyresniaisiais specialistais valstybės valdymo institucijose; kurti nuosavą verslą;
Tolesnių studijų galimybės:
tęsti studijas doktorantūroje
Programos aprašymo santraukos parengimo ir atnaujinimo datos: 2021 m. gegužė