Maisto pramonės chemikas
Susijusios profesijos
Profesijos aprašymas
Profesijos tikslas(-ai): | tirti, analizuoti maisto cheminius komponentus, jų chemines reakcijas ir sąveikas, vykdant gamybos technologinius procesus, ištirti ir pritaikyti įvairius metodus maisto pramonėje, ieškoti naujų maisto priedų, kurie nekeistų maisto skonio ir tekstūros, tikrinti maisto pramonės žaliavų ir maisto produktų kokybę ir saugą. |
Svarbiausios (ne daugiau kaip 10) profesijos veiklos sritys: | - maisto cheminių komponentų (aminorūgštys, baltymai, lipidai, angliavandeniai, vitaminai, mineralinės medžiagos, maisto teršalai), jų cheminių reakcijų ir sąveikų tyrimas ir analizė;
- fizikinių, cheminių ir biocheminių veiksnių įtakos maisto gamybos procesams ir maisto produktams tyrimas;
- naujų maisto produktų su pakeistomis sudėtimis kūrimas (turinčių mažesnį kiekį riebalų ar angliavandenių, neturinčių glitimo);
- naujų maisto priedų paieška ir analizė;
- naujų metodų maisto produktų saugai ir kokybei užtikrinti paieška ar esančių tobulinimas;
- maisto gamybos procesų tyrimas;
- taikomieji maisto srities mokslinio tyrimo darbai.
|
Potencialūs darbdaviai | Maisto pramonės įmonės (pieno, mėsos, vaisių ir daržovių perdirbimo gamyklos, duonos kepyklos, alaus daryklos, konditerijos ir cukraus fabrikai), maisto kokybę kontroliuojančios institucijos, mokslo institutai. |
Darbo priemonės | Chemijos laboratorijos įranga, technologiniai įrenginiai, prietaisai, speciali programinė įranga, cheminiai reagentai. |
Profesinės perspektyvos | Gali dirbti maisto pramonės įmonėse (pieno, mėsos, vaisių ir daržovių perdirbimo gamyklose, duonos kepyklose, alaus daryklose, konditerijos ir cukraus fabrikuose), viešojo maitinimo (kavinėse, restoranuose, viešbučiuose), prekybos įmonėse, maisto kokybę kontroliuojančiose institucijose specialistais. Įgijęs darbo patirties ir papildomų kompetencijų gali siekti laboratorijos vedėjo, projektų vadovo, technologo, eksperto pareigų. Maisto pramonės chemikas gali tęsti technologijos mokslų studijas. |
Profesijai reikalingos asmeninės savybės (interesai, vertybės, gebėjimai): | analitinis mąstymas, atsakingumas, nuoseklumas, greita orientacija, savarankiškumas, domėjimas naujovėms maisto chemijos srityje, sensomotorinė koordinacija, jusliniai pojūčiai. |
Profesijai reikalingas išsilavinimas (jeigu reglamentuotas): | nereglamentuojama, dažnai aukštasis. |
Vaizdinė medžiaga
Nėra duomenų