Contact Us Pastebėjote neatitikimą Share Forumas Įeiti Žinynas

Maisto pramonės chemikas

Pavadinimas anglų kalba

Food industry chemist

Kodas

211307

Pogrupio pavadinimas

Chemikai

Pogrupio kodas

2113

Pogrupio aprašymas

Chemikai atlieka mokslo tiriamuosius darbus, kuria, rengia ir tobulina koncepcijas, teorijas ir metodus arba taiko mokslines chemijos žinias, siekdami įgyti naujų žinių, kurdami gaminius ir kontroliuodami jų kokybę ir procesus.

Atliekamos užduotys:

  • chemijos mokslo tiriamųjų darbų atlikimas, koncepcijų, priemonių, teorijų ir metodų kūrimas, rengimas ar tobulinimas;
  • eksperimentinių darbų, bandymų ir analizės atlikimas, tiriant įvairių natūralių arba sintetinių medžiagų, žaliavų ir gaminių cheminę sudėtį bei jų energetinius ir cheminius pokyčius;
  • poveikio aplinkai, kokybės kontrolės metodų ir procedūrų gamintojams ir naudotojams rengimas;
  • ėminių ir duomenų rinkimo bei analizės programų atlikimas, nustatant aplinkos teršalus ir jų kiekį;
  • dalyvavimas tarpdalykiniuose mokslinių tyrimų ir plėtros projektuose bendradarbiaujant su chemijos inžinieriais, biologais, mikrobiologais, agronomais, geologais ir kitais specialistais;
  • mikroorganizmų naudojimas medžiagoms sujungti į naujus mišinius;
  • būdų medžiagoms stiprinti ar jungti arba naujoms medžiagoms kurti nustatymas;
  • natūralių medžiagų atkūrimas bei sintetinimas ir naujų dirbtinių medžiagų kūrimas;
  • mokslo straipsnių ir ataskaitų rengimas.

Aprašymo parengimo arba atnaujinimo data

2014-02-13

Reikalinga kvalifikacija

nereglamentuojama, gali būti maisto technologas, chemikas, įgyjama baigus aukštojo mokslo studijas.

Daugiau apie profesiją

Susijusios profesijos

Profesijos aprašymas

Profesijos tikslas(-ai):

 

tirti, analizuoti maisto cheminius komponentus, jų chemines reakcijas ir sąveikas, vykdant gamybos technologinius procesus, ištirti ir pritaikyti įvairius metodus maisto pramonėje, ieškoti naujų maisto priedų, kurie nekeistų maisto skonio ir tekstūros, tikrinti maisto pramonės žaliavų ir maisto produktų kokybę ir saugą.
Svarbiausios (ne daugiau kaip 10) profesijos veiklos sritys:
  • maisto cheminių komponentų (aminorūgštys, baltymai, lipidai, angliavandeniai, vitaminai, mineralinės medžiagos, maisto teršalai), jų cheminių reakcijų ir sąveikų tyrimas ir analizė;
  • fizikinių, cheminių ir biocheminių veiksnių įtakos maisto gamybos procesams ir maisto produktams tyrimas;
  • naujų maisto produktų su pakeistomis sudėtimis kūrimas (turinčių mažesnį kiekį riebalų ar angliavandenių, neturinčių glitimo);
  • naujų maisto priedų paieška ir analizė;
  • naujų metodų maisto produktų saugai ir kokybei užtikrinti paieška ar esančių tobulinimas;
  • maisto gamybos procesų tyrimas;
  • taikomieji maisto srities mokslinio tyrimo darbai.
Potencialūs darbdaviaiMaisto pramonės įmonės (pieno, mėsos, vaisių ir daržovių perdirbimo gamyklos, duonos kepyklos, alaus daryklos, konditerijos ir cukraus fabrikai), maisto kokybę kontroliuojančios institucijos, mokslo institutai.
Darbo priemonėsChemijos laboratorijos įranga, technologiniai įrenginiai, prietaisai, speciali programinė įranga, cheminiai reagentai.
Profesinės perspektyvosGali dirbti maisto pramonės įmonėse (pieno, mėsos, vaisių ir daržovių perdirbimo gamyklose, duonos kepyklose, alaus daryklose, konditerijos ir cukraus fabrikuose), viešojo maitinimo (kavinėse, restoranuose, viešbučiuose), prekybos įmonėse, maisto kokybę kontroliuojančiose institucijose specialistais. Įgijęs darbo patirties ir papildomų kompetencijų gali siekti laboratorijos vedėjo, projektų vadovo, technologo, eksperto pareigų. Maisto pramonės chemikas gali tęsti technologijos mokslų studijas.
Profesijai reikalingos asmeninės savybės (interesai, vertybės, gebėjimai):analitinis mąstymas, atsakingumas, nuoseklumas, greita orientacija, savarankiškumas, domėjimas naujovėms maisto chemijos srityje, sensomotorinė koordinacija, jusliniai pojūčiai.

Profesijai reikalingas išsilavinimas (jeigu reglamentuotas):

 

nereglamentuojama, dažnai aukštasis.

Vaizdinė medžiaga

Nėra duomenų